La Stat se lucrează din greu; pe Netflix și Facebook

Când ești plătit să stai degeaba, normal că nu-ți plac corporatiștii

Dacă prinzi loc de muncă la Stat, poți spune că ești norocos.

Norocos și fericit pentru că nu te caută nimeni: ce muncești, când muncești, dacă muncești.

Sau, ca să fim mai exacți, de-abia acum a început, ușor-ușor, câte un control rahitic. Să spunem ”mersi” că au început și alea.

Am trăit exemplul clasic, cu un ghișeu unde predai hârtia, funcționarul public (bugetarul) se uită pe ea, o dă colegului din ghișeul alăturat, ăla pune o ștampilă și-o dă, mai departe, celui de-al treilea coleg, care încasează banii.

Bine că nu există și al patrulea, care să dea chitanța.

Nu spun că toți bugetarii stau degeaba. Sau că stau, constant, degeaba. Dar există destule posturi care nu-și au justificarea, care au fost create ”cu dedicație”, care papă banii publici, fără să lucreze, efectiv, nimic. De asta nu le place multora ideea de digitalizare. Că se dovedește cât de inutil au fost plătiți, până acum.

Stat, pe banii Statului

Cel mai recent caz: la o analiză simplă, Primarul din Slobozia a descoperit că, în timpul programului de lucru, în loc să muncească, angajații stăteau pe Netflix sau pe rețele de socializare. Pe internetul Primăriei. Pe banii publici. Pe timpul și nervii cetățenilor.

Așa că a decis să le taie accesul la internet, la site-uri externe. Să poată accesa doar acele resurse de care au nevoie pentru a lucra, cu adevărat.

”Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă activități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lucrăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi! Nu poate fi amânată o solicitare doar pentru că cineva nu are chef să-și facă treaba, pentru că ur­mărește postările colegilor pe rețelele de socializare sau se uită la filme”, a declarat pentru Independent primarul Dragoș Soare.

Bineînțeles că, deocamdată, nimeni nu le interzice să folosească, în același scop, telefoanele mobile. Dar am vaga impresia că e următorul pas.

”Corporatiștii malefici care ne distrug țara”

A circulat, mult timp, această idee. Și, dacă e să întrebi anumite persoane, o să-ți explice că, din cauza corporațiilor/multinaționalelor se duce țara asta de râpă. Că acești corporatiști diabolici sunt, de fapt, niște hahalere. Niște ”reziști”. Fără pregătire, fără experiență, care ard gazul degeaba și primesc și un porcoi de bani pentru asta. Că, dacă n-ar fi corporații în România, ar afla și ei ce înseamnă să muncești, cu adevărat.

În corporații nu mai exista acces la site-uri externe de aproximativ 10 ani. Pentru că ești plătit să muncești, nu să freci internetul. De ceva ani încoace, nici cu telefonul nu mai ai voie, în timpul programului. Tot așa, pentru a fi sigur că nu ești distras de la lucru. Și pe motive de securitate a informațiilor. În corporații nu poți să pierzi timpul. Pentru că există metode de a vedea ce, cât și cum prestezi. Dacă nu faci performanță, ești dat afară.

Dar da, corporatiștii strică țara. În ideea în care e posibil și bugetul să se ia după modelul lor nesimțit și chiar să ceară să muncești, pentru banii pe care-i primești. Se aude, acolo, în spate?

Articolul precedentBunuri contrafăcute, de un milion de euro, confiscate de vameșii din Constanța
Articolul următorCurtea de Apel București a admis cererea de strămutare a procesului lui Dragnea
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.