Foto: preluare ReplicaOnline.ro

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a făcut bilanțul „Comandamentului Sezon Estival 2022” pentru perioada 27 iunie – 24 iulie.

În această perioadă, echipele de inspectori din cadrul Comandamentului activează pe întreg litoralul Mării Negre, efectuând acțiuni de control oficial în unitățile de alimentație publică și în cele de vânzare cu amănuntul. În cadrul verificărilor, sunt monitorizați și consiliați agenții economici care organizează festivaluri, tărguri și expoziții, iar o atenție deosebită se acordă taberelor și unităților de alimentație publică, unde servesc masa grupuri organizate de copii.

În total, din cele 851 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică verificate de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, au fost găsite suficiente abateri astfel încât să ducă la aplicarea a 176 de sancţiuni – în valoare de 2.125.800 de lei, fiind luată în plus decizia de a emite o ordonanță de interzicere a activității, dar şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

Din ce detaliază ANSVSA, în urma controalelor a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 534,16 kg de produse alimentare, de la peşte, la carne, produse din carne, preparate culinare).

Deficiențele, detaliază ANSVSA, sunt aceleași pe care le știm: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare; condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, dar și comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie”, se arată în comunicatul de presă.

În urmă cu câteva zile, ANSVSA arăta că, în perioada 27 iunie – 18 iulie, fuseseră verificate 654 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică. Până la acel moment, fuseseră aplicate 138 de sancţiuni în valoare de 1.702.600 de lei.

Articolul precedentNicușor Dan, șanse minime să mai fie susținut pentru un nou mandat de primar general al Capitalei
Articolul următorClotilde Armand, primarul Sectorului 1 București, duce în eroare opinia publică. Vorbește despre recuperarea prejudiciului produs de Romprest, deși fostul edil, Daniel Tudorache, s-a adresat deja Justiției