Anul 2040 va fi anul în care se vor înregistra cei mai mulţi pensionari în România, numărul acestora fiind mai mare decât al tinerilor cu vârsta mai mică de 24 de ani, avertizează Andreea Nica, reprezentantul CFA România. Aceasta este coordonatoarea unui studiu care arată că populaţia din România îmbătrâneşte, numărul celor care achită contribuţii sociale fiind în scădere. Din acest motiv, presiunea pe sistemul de pensii de stat va fi din ce în ce mai mare în următorii ani.
Potrivit studiului CFA România, o persoană care are acum un venit net de 4.000 de lei, va avea în anul 2035 o pensie de 2.600 de lei
Conform studiului CFA România, începând cu anul 2030, va fi foarte dificil asigurarea unor pensii decente, populaţia ţării cunoscând un proces de îmbătrânire, astfel că în anul 2040 vor fi mai mulţi pensionari decât tineri sub 24 de ani. Practic, numărul persoanelor care achită contribuții este în scădere, presiunea pe sistemul de pensii de stat fiind din ce în ce mai mare.
„Avem această veste bună, trăim mai mult, speranța de viață în România a crescut. În același timp, avem acest declin al populației, avem mai puțin cu 4 milioane față de 1990. Vedem și acest val de pensionări pentru generația din 1970, ceea ce creează o presiune pe bugetul statului și capacitatea statului de asigura pensii decente, dar și a de asigura servicii publice. În momentul acesta, avem un salariu mediu de 4.000 de lei și o pensie de 1.700 lei. Am putea să vedem acest declin continuând, să ajungem în 2050 să vedem această populație la 15 milioane ”, a explicat Andreea Nica.
Din calculelor făcute de CFA România, pensia cumulată de la Pilonul 1 și Pilonul 2 va ajunge la doar 2.600 de lei
„Este destul de puțin și, din păcate, departe de ceea ce considerăm decent”, a mai spus Andreea Nica. Contribuțiile pentru Pilonul 1 și 2 reprezintă 25% din venituri, acestea trebuind să crească spre 28%, ceea ce înseamnă că veniturile ar trebui să scadă pentru ca pensia să crească.
„În primul rând, trebuie să ne bazăm în continuare pe stat, pentru că România este un stat social și are principala responsabilitate bunăstarea noastră. În această situație, ar trebui însă să fim dispuși să acceptăm contribuții mai mari”, a mai declarat Andreea Nica.
Avertisment dur din partea Moscovei: Politicienii români vor să creeze „o nouă Românie Mare”