Sursă foto: Salvamont România
Sursă foto: Salvamont România

Salvamontiștii din Prahova și Bușteni au fost nevoiți să lucreze, fără întrerupere, timp de aproape 24 de ore.

Prima intervenție a demarat ieri, în jurul prânzului. A fost vorba de cazul unui bărbat de 62 de ani, cu probleme cardiace. Salvatorii au extras victima din zona Tache Ionescu, cu ajutorul elicopterului.

Echipele din Bușteni și Prahova au intervenit în numeroase cazuri, atrăgând atenția asupra faptului că tot mai mulți turiști se aventurează pe munte, fără a avea experiență

Potrivit comunicatului publicat în urmă cu o oră, pe contul de Facebook, exact când s-a terminat prima intervenție, salvamontiștii au primit altă solicitare de la un bărbat de 53 de ani blocat pe un versant nordic al Jepilor Mici.

Un echipaj terestru și unul aero au plecat în căutarea acestuia. A fost localizat rapid și extras cu ajutorul elicopterului.

Salvamontiștii au intervenit și pe Valea Rea. Aici, o tânără din Buzău a suferit o lipotimie pe fondul epuizării fizice

La scurt timp după terminarea acestei acțiuni, a urmat o altă solicitare de la doi bărbați, tată și fiu, care fără un echipament corespunzător și fără pregătire fizică, au căzut pe Valea Caraimanului. Din fericire s-au ales doar cu o sperietură și câteva escoriații. În ciuda insistențelor celorlalți turiști aflați în preajmă, de a se întoarce la cabană Caraiman, aceștia s-au încăpățânat să continue coborârea. Fiul care avea peste 130 de kg. A clacat primul. Pe fondul epuizării, a suferit crampe musculare la ambele picioare”, se arată în comunicat.

15 salvatori montani au lucrat, fără pauze, pentru a salva turiștii rămași blocați pe munte

Inițial, s-a încercat o extragere aero. Pentru că victima depășea greutatea admisă, salvatorii au intervenit terestru. Operațiune a durat toată noaptea.

Pentru că nu încăpea în targă, bărbatul a primit îngrijirile necesare pe tot traseul și a fost ajutat/stimulat să coboare pe picioarele lui. 

După aproape 13 ore de eforturi conjugate, la care au participat 15 salvatori montani, victimele au fost coborâte de pe munte. În final, au fost predate unui echipaj de la Ambulanță.

Articolul precedentCoreea de Nord ar putea efectua un test nuclear
Articolul următor Marea Britanie înăsprește legislația rutieră: Închisoare pe viață pentru șoferii care provoacă accidente mortale de circulație
Jurnalist full-time / Pesimist part-time