Ascensiunea lui George Simion. Drumul către Camera Deputaților, pavat cu intenții bune

Ce a făcut George Simion mai bine de șase luni, în Parlament?

Foto: Facebook

George Simion s-a făcut cunoscut pentru prima oară în galeria de fotbal. De acolo, acesta a dezvoltat viziuni de uniune națională și a pus la cale mișcarea „Basarabia e România”. Până la politică nu mai era decât un pas, pas pe care l-a și făcut, de altfel, la precedentele alegeri euparlamentare, când a candidat independent. Mișcarea n-a reprezentat tocmai un succes, însă i-a pavat lui Simion calea spre ținte sus-puse, creând un oarecare electorat în jurul său.

În 2020, George Simion scăpa de sărăcie și devenea parlamentar

Surpriza alegerilor parlamentare din 2020 a fost chiar partidul pe care George Simion îl coprezidează acum împreună cu Claudiu-Richard Târziu, susținător înfocat al Coaliției pentru Familie. Cu toate că au bifat un procent micuț, trebuie reținut faptul că AUR e un partid nou care a știut să-și facă reclamă – și mai ales cui! În campania electorală, aceștia au mizat pe puterea de targetare a Facebook-ului, clădind comunități care s-au regăsit în valorile promovate de aceștia, bazate pe tradiționalism. Nu vom comenta nuanțele acestor valori pentru că, în mod cert, comentariul ar fi în plus.

Ce-a făcut șase luni în Parlament?

Dincolo de Parlament, George Simion și-a continuat misiunea cu care ne amenință pe toți, încă din campania electorală, Facebook-ul fiind, în continuare, principala sursă de comunicare a demnitarului. De-a lungul celor șase luni, partidul său s-a poziționat ferm împotriva anumitor măsuri luate de Guvern, în contextul pandemiei, pe alocuri ajutând (cu sau fără voie, însă mai mult „cu”) la răspândirea anumitor neadevăruri de tip fake news. Publicul a percutat și astfel AUR a căpătat șanse reale ca la următoarele alegeri să se poziționeze și mai bine ca în 2020. Motivul este unul destul de simplu: George Simion, împreună cu oamenii lui, au știut mereu să se agațe de nemulțumiri și, prin declarații politice pompoase, să le amplifice strategic, cântându-le susținătorilor melodia care le place să o audă.

Revenind la activitatea pentru care este, efectiv, plătit George Simion, până acum, deputatul a avut 19 inițiative legislative – niciuna dintre ele nu s-a transformat, până acum, în lege, însă. Propunerea legislativă pentru declararea zilei de 28 octombrie ca „Ziua naţională a familiilor numeroase” este, de departe, una dintre acele propuneri care caracterizează cel mai bine politica partidului. Propunerea se află acum la comisii.

Cât despre luările de cuvânt, în 39 de ședințe, Simion a vorbit de 156 ori.

Declarația de avere – cam subțirică

Ori că n-a avut timp destul, de la preluarea mandatului de deputat, ori că așa e el, modest din fire, însă în declarația de avere a deputatului Alianței pentru Unirea Românilor nu apare mare lucru. Din scrisul aproape indescifrabil cu care Simion și-a completat declarația am putut să distingem faptul că deputatul conduce un autoturism achiziționat în 2006 cu care, cel mai probabil, în curând n-o să mai poată circula pe străzile Capitalei. Tot din declarație, pe lângă salariul frumușel de parlamentar, spicuim alte venituri, în valoare de aproximativ 35.000 lei/an.

Cât despre locuința acestuia – cel puțin teoretic – nu există. Simion locuiește în garsoniera unui prieten, prieten care ar fi pus, de altfel, umărul la treabă, în partid. Garsoniera cu pricina a fost motiv de dispută în repetate rânduri. Poate cea mai stridentă declarație a fost cea a lui Ninel Peia. Potrivit lui Peia, Simion s-ar fi aflat într-o relație cu proprietarul garsonierei. Zvonurile au fost, ulterior, negate de deputat.

Citește și: Chiar și deputații pot citi un text, fără să-l înțeleagă, cu adevărat

VIAIulia KELT
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentPNL Sector 1 o dă de gol pe Armand: „Vedem stupefiați pe pagina de Facebook a primarului Sectorului 1 cum anunță demiterea directorului de la ADP”
Articolul următorMai puțin de 24 de ore până la alegerile locale parțiale
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.