În 36 de localități din România au loc duminică, 27 iunie, alegeri locale parțiale. În Prahova, scrutinul va fi organizat la Șotrile. Comuna a rămas fără primar după ce mandatul câștigătorului din septembrie a fost invalidat de instanță. Acesta avea o condamnare definitivă pentru pornografie infantilă și îi fusese interzis să dețină o funcție publică. Zeci de polițiști și jandarmi vor asigura paza și ordinea publică în comună, la alegerile de duminică.
IJP Prahova a anunțat că peste 40 de poliţişti asigură, sâmbătă și duminică, măsurile specifice cu ocazia alegerilor locale parțiale organizate în cinci secţii de votare care s-au constituit în comuna din Prahova.
„10 poliţişti vor asigura paza şi protecţia celor 5 secţii de votare. Peste 30 de poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă. Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști. Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune”, au precizat reprezentanții IJP Prahova.
Cum se desfășoară scrutinul
Alegătorii își pot exercita dreptul de vot numai pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate sau a documentelor de identitate precum paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare. Cei ale cărora acte au expirat începând cu data de 01 martie 2020 le pot utiliza la scrutinul de duminică, întrucât valabilitatea a fost prelungită pentru perioada stării de alertă și încă 90 de zile de la încetarea acesteia.
Potrivit legii, au dreptul să voteze toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătorești definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. Fiecare cetățean va putea vota doar la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secția de votare unde este arondată adresa la care își are domiciliul sau reședința, după caz.
Și la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal.