Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Tribunalul Dolj a decis astăzi ca Ion Robert Rotea, fost primar într-o comună din județul Olt, să fie arestat pentru 30 de zile, într-un dosar instrumentat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova.

Ieri, atât fostul primar cât și doi afaceriști – co-inculpați în dosar, au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru mai multe capete de acuzații, în legătură cu fapte comise în perioada 2019 – 2021.

Dosarul are legătură cu contractul pentru lucrările de modernizare a drumurilor din comuna Vitomirești, județul Olt, unde primarul Rotea era „stăpân”, contract pentru care, spun procurorii anticorupție, fostul edil ar fi primit un „mic” comision – suma de 1.123.332 lei.

Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, Serviciul Teritorial Craiova. Dispune arestarea preventiva a inculpaţilor Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 26.05.2022 până la data de 24.06.2022 inclusiv.

Dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare preventivă pentru inculpaţii Rotea Ion Robert, Ungureanu Mircea şi Trăneci Gheorghe. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă”, se arată în încheierea instanței.

În cauza instrumentată de DNA, Rotea este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual, luare de mită și instigare la spălare a banilor.

În același timp, unul dintre afaceriști este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la fals intelectual și dare de mită, iar cel de-al doilea pentru complicitate la dare de mită și spălarea banilor.

La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor.

În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate. Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.

De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).

Pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, detaliază procurorii anticorupție.

Articolul precedentComunitatea românească din SUA, șocată de atacul din Texas
Articolul următorLucian Bode vrea o școală de administrație liberală: „Sunt convins că va fi un proiect de succes”