Cinci percheziții domiciliare au loc în județele Timiș și Caraș-Severin, la trei persoane suspectate de organizarea unui grup infracțional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals informatic și fraudă informatică. Descinderile sunt realizate de către polițiștii BCCO și procurorii DIICOT din Timișoara. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2021 – 2022, membrii grupării infracționale, care colaborau cu diverși medici, ar fi intermediat obținerea, în mod ilegal, de certificate care atestă vaccinarea anti Covid-19, pentru mai multe persoane interesate.
Certificatele erau eliberate în schimbul unor sume de bani, potrivit anchetatorilor
Sumele plătite de o persoană, care voia să primească un certificat de vaccinare fără să se vaccineze, erau cuprinse între 300 și 400 de euro. În urma cercetărilor, au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga țară, care au apelat la membrii grupării. Acest persoane au obținut certificate de vaccinare care atestă administrarea unei doze de vaccin anti Covid-19.
Faza operațională a cazului a fost declanșată în cursul lunii martie 2022, fiind realizate cinci descinderi domiciliare la locațiile utilizate de persoanele bănuite (persoanele de legătură cu cadrele medicale). Au fost puse în executare 10 mandate de aducere, fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru 7 dintre acestea. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri, memory stick-uri, memory carduri, HDD-uri etc) aparținând persoanelor implicate. „Continuând cercetările, după efectuarea de investigații specifice, s-a reușit documentarea întregii activități infracționale a grupării, fiind identificate 3 cadre medicale, care ar fi efectuat aceste activități de vaccinare, în fals. Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale. Perchezițiile se realizează cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod” Timișoara. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul procurorilor.