Gabriela Firea trage un semnal de alarmă

„Pensiile și vârsta de pensionare sunt în pericol”

Senatorul PSD, Gabriela Firea a reacționat în privința pericolului iminent în care se află pensiile românilor, dar și vârsta de pensionare, asta deși ministrul Muncii, Raluca Turcan a precizat că nu se pune problema creșterea vârstei. Mai mult, Firea atrage atenția și asupra faptului că pensiile vor fi înghețate în următorii ani, potrivit unui angajament luat de Cabinetul Cîțu în fața Comisiei Europene.

„Pensiile si vârsta de pensionare sunt în pericol! Guvernul a transmis la Bruxelles, prin PNRR, fără ca cineva să ceară, că va îngheța pensiile, va mări vârsta de pensionare, dar și condiția de vechime! E scris negru pe alb în documentele ajunse la Comisia Europeană! Este un angajament fără respectarea căruia nu vom primi banii promiși de la UE!”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Firea s-a arătat neconvinsă de faptul că premierul Cîțu, președintele Orban și ministrul Muncii, Raluca Turcan au dezmințit zvonurile în această privință, și a adăugat că nu ar fi prima dată când cei trei mint, cu nonșalanță.

Mai mult, Firea consideră că dacă forma finală a Planului Național de Redresare și Reziliență, ce urmează să fie trimis la Bruxelles pe 31 mai, va conține aceste angajamente, românii pot să își ia gandul de la majorările de pensie mai  bine de un cincinal, până în anul 2027.

„PSD se va opune vehement și va face uz de toate mijloacele legale și constituționale pentru a opri angajamentele Guvernului austerității!”, a mai scris Gabriela Firea.

Nici copiii nu vor avea parte de creșterea alocațiilor

De asemenea, Gabriela Firea și-a exprimat opinia și în privința înghețării alocațiilor pentru copii, acuzându-i pe cei de la guvernare că nu sunt în stare să respecte nici măcar deciziile proprii.

În vara trecută, fostul premier Orban declara că alocațiile vor crește în funcție de resursele financiare, în loc de o dublare potrivit legilor adoptate de Parlament, înainte de pandemie.

Mai mult, alocațiile urmau să crească etapizat, până la dublare, OUG adoptată de Guvern prevedea o creștere de 20% de la 1 septembrie (în plată), iar următoarele două creșteri să fie făcute de două ori pe an: 20% pe 1 ianuarie și 1 iulie, până în 2022.

În acest moment, alocația de stat pentru copii este de 185 de lei. Înainte de acestă mărire, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).

Turcan dezminte zvonurile referitoare la presupusa creștere a vârstei de pensionare

Articolul precedentKelemen Hunor spune că nu a fost niciodată grabă cu PNRR: „Până acum nu a fost depus oficial acest plan, nu era o chestie foarte urgentă”
Articolul următorRenate Weber despre percepția oamenilor asupra sa: „Se strigă după mine pe stradă”