După declarațiile de zilele trecute în care toată lumea asigura că nici nu se pune problema ca vârsta de pensionare să fie modificată și acuze între partenerii coaliției de guvernare, azi parcă lucrurile s-au mai relaxat un pic.
Inclusiv vicepremierul USR PLUS a arătat că a Ministerul Muncii se lucrează în prezent la o nouă lege a pensiilor.
E adevărat, Dan Barna nu a spus cu subiect și predicat că ar fi vorba despre creșterea vârstei de pensionare, însă aproape că a oftat atunci când a făcut referire la sistemul actual care poate să rămână „sustenabil”, co-președintele USR PLUS fiind mai ales îngrijorat pentru că generaţiile numite „decreţei” mai au un pic până la pensie, ceea ce cumva va destabiliza lucrurile. Și, din câte a explicat Barna, nu e niciun motiv de panică, în condițiile în care „speranţa de viaţă a crescut peste tot”.
„Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară.
De fapt, este o politică la nivel european, cel puţin se regăseşte în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de faţă, angajamentul ţine doar de o nouă lege a pensiilor.
În România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. În momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi, suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem.
Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite ‘decreţei’, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări”, a spus Barna, citat de Agerpres.