Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Schimbările climatice și dezastrele naturale cu care ne-am obișnuit în ultimii ani reprezintă o problemă serioasă, iar ONU trage un semnal de alarmă, cerând stoparea acestei „spirale a autodistrugerii.”

Omenirea se confruntă cu o multiplicare a dezastrelor de la un an la altul, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acțiunea omului, se arată într-un raport al ONU pentru reducerea riscului de dezastre.

De asemenea, la scară medie și mare, în fiecare an au loc între 350 și 500 de dezastre, costul acestora ridicându-se la peste 170 de miliarde de dolari pe an.

Schimbările climatice, o problemă serioasă pentru întreaga umanitate. Cele mai afectate țări sunt din Asia. Planul ONU pentru a salva milioane de vieți anual

„Episoade de secetă, temperaturi extreme, inundaţii… Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an – sau 1,5 pe zi – până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieţi”, se mai precizează în raport.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a precizat că e nevoie ca omul să integreze riscul unui dezastru în modul de viață.

„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a spus aceasta, potrivit Digi24. Totodată, Amina a amintit că doar acționând împreună  vor putea încetini dezastrele care au pus stăpânire peste planetă, precizând că e nevoie urgentă ca omenirea să se decupleze de la „spirala autodistrugerii.”

Mai mult, potrivit raportului, majoritatea oamenilor au o percepție greșită asupra riscurilor asociate dezastrelor naturale, chiar dacă intensitatea acestora este într-o continuă creștere, iar numărul de oameni care își pierd viața, fiind afectați de dezastre, este mult mai mare cu fiecare an.

Mami Mizutori, reprezentantă specială a secretarului general pentru reducerea riscurilor de dezastre, a anunțat că dezastrele pot fi evitate, atâta timp cât statele investesc timp și resurse pentru înțelegerea și reducerea riscurilor.

„Ignorând în mod deliberat riscurile şi neintegrându-le în procesul decizional, lumea îşi finanţează propria distrugere”, a mai spus Mami Mizutori.

Citește și articolul: Schimbările climatice facilitează acomodarea speciilor noi/invazive de insecte, plante și microorganisme

Articolul precedentGuvernul României și-a respectat promisiunile. Ministrul Economiei: „Am îndeplinit toate milestone-urile pe care ni le-am asumat împreună cu Comisia Europeană”
Articolul următorGreenpeace România: ”Natura este victima tăcută a războiului din Ucraina. Opriți războiul! Pace verde!”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.