Liderul PNL, Ludovic Orban, a dezvăluit vineri că PSD vrea ”să îl reducă la tăcere” pe Klaus Iohannis în campania pentru referendum, printr-o ordonanţă de urgenţă care prevede interzicerea preşedintelui de a se pronunţa asupra referendumului din 26 mai.

 „Ticăloşia şi parşivenia PSD-ALDE depăşeşte orice imaginaţie, doar din disperarea de a salva un grup de infractori cocoţat în fruntea statului român. Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe care intenţionează să o adopte Guvernul, elaborat împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, prin care este modificată Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. Miza acestui proiect odios este aceea de a-i interzice Preşedintelui României, Klaus Iohannis, posibilitatea de a se pronunţa asupra referendumului pe care domnia sa l-a declanşat pentru data de 26 mai. Acest fapt încalcă în mod barbar atât Constituţia României, cât şi deciziile Curţii Constituţionale referitoare la libertatea de exprimare pe care o are Preşedintele României”, a transmis Ludovic Orban.

El precizează că prin ordonanţa de urgenţă pusă în dezbatere de AEP Legea referendumului se completează cu următorul alineat: „Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”. Liderul PNL acuză PSD că invocă, în expunerea de motive a OUG, în mod fals, Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia. Ludovic Orban somează, de asemenea, Guvernul să renunţe la ordonanţa de urgenţă publicată de Autoritatea Electorală Permanentă. „Somez Guvernul să abandoneze de urgenţă această reglementare, care încalcă dreptul fundamental la liberă exprimare de care trebuie să se bucure orice cetăţean al României şi trădează frica incredibilă a PSD-ALDE de referendumul organizat în 26 mai. În caz contrar, îi avertizez pe membrii Guvernului că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă în actuala formă constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoarea, conform Legii răspunderii ministeriale. Preşedintele României, Klaus Iohannis, este persoana care beneficiază de cea mai mare legitimitate în statul român şi nimeni nu-i poate interzice dreptul de a se exprima asupra oricărei probleme din societatea românească, cu atât mai puţin asupra unui referendum fundamental pentru viitorul ţării noastre, declanşat chiar de domnia sa. Vocea Preşedintelui se va auzi întotdeauna pentru binele României!”, a adăugat Orban.

Articolul precedentControl judiciar pentru ofițerul de poliție care a amenințat-o pe Emilia Șercan
Articolul următorFrans Timmermans: nu vom accepta ca în România lupta anticorupție să fie diminuată