Klaus Iohannis (captură video)

Este nevoie de soluții europene care să atenueze efectele negative ale prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor, a declarat președintele Klaus Iohannis la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Parteneriatul UE-SUA trebuie consolidat în continuare, nu numai în ceea ce privește reacția față de agresiunea Rusiei în Ucraina, ci și pe alte subiecte de interes comun, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele a apreciat prezența omologului său american, Joe Biden, la summit. „Ca o dovadă concretă a importanței strategice a parteneriatului UE-SUA, precum și a unității și a coordonării strânse, subliniind că această coordonare trebuie să continue și să fie consolidată, nu numai în ceea ce privește reacția față de Rusia, ci și pe alte subiecte de interes comun, pentru a proteja comunitatea de valori din care facem parte”,  se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În domeniul energiei, Consiliul European a reiterat decizia de a elimina cât mai curând posibil dependența UE de importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia, subliniind importanța planului pe care Comisia Europeană îl va propune, până la sfârșitul lunii mai 2022, în sprijinul îndeplinirii acestui obiectiv. Planul va trebui să țină cont de circumstanțele naționale ale statelor membre și dreptul acestora de a-și stabili mixul energetic.

Liderii europeni au discutat modalitățile prin care pot fi sprijiniți, pe termen scurt, consumatorii cei mai vulnerabili și întreprinderile europene, în contextul menținerii unor prețuri ridicate la energie, situație agravată şi de conflictul din Ucraina.

Șefii de stat și de guvern au solicitat Comisiei Europene și Consiliului să se consulte cu actorii din sectorul energetic pentru a evalua în ce măsură propunerile de opțiuni prezentate de Comisie, inclusiv cea vizând plafonarea prețului, ar putea contribui la reducerea prețului gazelor naturale.

Comisia Europeană a exprimat disponibilitatea de a evalua, în regim de urgență, compatibilitatea măsurilor temporare luate de statele membre pe piața de energie electrică.

Ce a solicitat Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea reducerii dependențelor energetice față de Rusia, a diversificării surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, precum şi a finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE.  El a subliniat relevanța valorificării rezervelor de gaze naturale din Uniunea Europeană, a importurilor de gaz natural lichefiat și de hidrogen, precum şi importanța utilizării energiei provenite din surse regenerabile și a celei nucleare.

 Iohannis a evocat sprijinul pentru parteneriatul strategic dintre UE și Azerbaidjan, operaționalizarea rapidă a Coridorului sudic de gaze și includerea în acest coridor a proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).

Cu privire la subiectul prețurilor ridicate la energie, șeful statului a cerut identificarea de soluții europene care să atenueze efectele negative ale prețurilor ridicate la energie asupra consumatorilor europeni şi asupra competitivității companiilor europene. Johannis a arătat în intervenția că soluțiile trebuie identificate și aplicate de acum.

Cu privire la funcționarea pieței, președintele României a susținut că soluțiile europene de optimizare ar trebui să vizeze decuplarea prețurilor energiei electrice de prețul gazului, pentru a evita efectul de contagiune și a invitat Comisia Europeană să prezinte propuneri în acest sens.

Traian Băsescu, internat la spital din cauza unor probleme de sănătate

Articolul precedentOra Pământului 2022, marcată sâmbătă în toată lumea
Articolul următorAndrei Baciu: Milioane de doze de vaccin nu au fost nefolosite