Soldat ucrainean
Soldat ucrainean. sursa foto: observatornews.ro

Războiul din Ucraina ascunde poveşti cutremurătoare ale unor familii obligate să se despartă. În timp ce bărbaţii rămân să apere ţara, femeile, bătrânii şi copii fug peste graniţă pentru a se refugia. Imaginile cu un tată ucrainean care îşi ia rămas bun, cu ochii în lacrimi, de la copilul său şi de la câinele acestuia înainte de a pleca să îşi apere ţara, au devenit virale pe internet.

Mamele și copiii din Ucraina și-au luat rămas bun de la cei dragi, într-o fugă sfâşietoare cu scopul de a-şi proteja propria viaţă. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, 100.000 de oameni au fost forțați până acum să-și părăsească casele, în timp ce mii de localnici trec graniţele pentru a găsi un refugiu.

Mulți bărbați sunt obligați să rămână în Ucraina, după ce președintele Volodymyr Zelenski a semnat un decret pentru a începe recrutarea rezerviștilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani , cu o zi înainte de începerea invaziei Rusiei.

Lacrimi de despărţire

Într-un videoclip postat pe internet, un bărbat îmbrăcat în haine de armată îşi îmbrăţişează copilul şi câinele, înainte de a pleca la război. Durerea tatălui este cumplită. Băieţelul acestuia plânge pe umărul mamei lui, fiindu-i teamă că ar putea fi ultima oară când l-ar mai putea vedea pe „tati”.

„Familiile sunt fortaţe să ia decizia dramatică de a se despărţi. Femeile şi copiii se duc în zone sigure în timp ce bărbaţii rămân în urmă ca să lupte să îşi protejeze casele”, a declarat un martor.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a publicat un clip video pe Twitter sâmbătă dimineață din centrul Kievului. Acesta dezminte informații false privind o presupusă predare a armelor de către armata ucraineană.

Statele Unite i-au propus lui Volodimir Zelenski să îl evacueze din Kiev, însă președintele Ucrainei a refuzat oferta și a decis să rămână în capitala țării.

Președintele ucrainean a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare.

Zelenski a ieșit vineri seara din buncărul în care se adăpostește, alături de alți lideri ai administrației, pentru a transmite un mesaj de pe străzile din Kiev. „Liderul partidului este aici, șeful oficiului președintelui este aici, premierul este aici. Cu toții suntem aici să apărăm independența noastră, apărăm Ucraina”, a spus președintele Ucrainei.

Solidaritate cu Ucraina: societatea s-a mobilizat, în timp record

Articolul precedentMobilizare fără precedent în România pentru sprijinirea refugiaților ucraineni
Articolul următorPreședintele Volodimir Zelenski: Forțele armate ucrainene controlează Kievul