Autoritățile române s-au mobilizat fără precedent, oferind ajutor cetățenilor ucraineni refugiați. Partidele politice din coaliția de guvernare s-au arătat dispuse să îi ajute pe toți cetățenii care vor căuta refugiu. Românii s-au mobilizat în grupuri de voluntari pe Facebook pentru a oferi ajutor.
Joi dimineață Rusia a început războiul împotriva Ucrainei la ordinul președintelui rus Vladimir Putin. Au fost atacate cu rachete mai multe orașe importante printre care Kiev, Harkov, Mariupol sau Odesa. Mii de cetățeni ucraineni au trecut granițele în țările vecine, în special în Republica Moldova și România. Potrivit ministrului de interne Lucian Bode, în ultimele 24 de ore au intrat în România 10.624 de cetățeni ucrainieni iar 11 au solicitat azil în România.
România a pregătit și tabere unde refugiații ucraineni pot rămâne 72 de ore.
Până vineri la ora 20.00, 19.000 de cetățeni ucraineni au intrat în țară de când a început criza. 11.000 au rămas în România.
Guvernul României a comunicat că a demarat o coordonare integrată a acțiunilor instituțiilor guvernamentale, alături de societatea civilă și organizațiile internaționale, pentru asigurarea asistenței umanitare. Românii s-au mobilizat în grupuri de voluntari pe Facebook, pentru a-i ajută pe refugiații din Ucraina. Unul dintre acestea este ”Uniți pentru Ucraina”. Un alt grup unde oamenii se mobilizează este ”Fight for Freedom”.
Mai mulți români din municipiile Cluj, Neamț, Timișoara, Constanța, Vaslui, Argeș, Neamț, București au anunțat că își oferă gratuit locuințele pentru familiile cu copii.
Liderii PSD, PNL și UDMR au dat joi spre seară una dintre puținele declarații comune, în care au condamnat agresiunea armată a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.
Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriele Firea, a scris vineri pe Facebook, că a avut o întâlnire de lucru cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, directorii din cadrul UNICEF România, Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA) şi cu directorii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din cinci judeţe de la graniţa României (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea), unde vin la graniţă familii de ucraineni.
Ministrul Gabriela Firea a precizat că au fost identificate şi spaţiile unde ar putea fi cazaţi copiii refugiaţi care vin singuri în România.
UNICEF a propus să existe kit-uri speciale care să conţină de la apă potabilă, alimente, hrană specială pentru copiii mici, până la obiecte de igienă.
„Cel mai important este să îi putem înţelege şi deja se identifică persoanele care cunosc limba ucraineană sau limba rusă în aceste judeţe. În Tulcea, de exemplu, există asistenţi sociali vorbitori de limba rusă angajaţi în direcţia judeţeană sau asistenţi maternali care lucrează de multă vreme în comunităţile de ruşi lipoveni. În nordul ţării, există asistenţi sociali şi asistenţi maternali vorbitori de limbă ucraineană care sunt deja mobilizaţi pentru a merge în punctele mobile de la graniţă”, a declarat ministrul Familiei.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis vineri la prânz că instituțiile au un plan de acțiune privind un aflux masiv de refugiați, pe care l-au clasificat.