Sursa: Facebook

Contre între ex-premierul PNL Florin Cîțu și ministrul Sănătății Alexandru Rafila, pe tema procesului intentat de compania Pfizer țării noastre.

Cîțu a declarat în „prime time”, la Digi 24, că nu a avut nicio legătură – sau aproape nicio legătură cu excesul de doze de vaccin anti-covid comandate și neachitate, pe care acum Pfizer vrea banii.

Ieri, Cîțu a făcut un calcul din memorie și i-a rezultat că „40 de milioane au fost comandate de PSD. (…) 37 au fost comandate înaintea venirii mele, după aceea au fost 20 și 40 au fost comandate de PSD. Puteau să fie folosite toate. Nu am toate datele acum, dar erau toate rezervate”.

Și, la scurt timp, Rafila a venit cu explicații, la România TV, contracarând afirmațiile lui Cîțu: „Omul nu are niciun fel de responsabilitate, așa cum a demonstrat și când a fost premier. Lipsa de responsabilitate și de asumare la dânsul este mai mult o chestie medicală decât politică”, a spus Alexandru Rafila.

După cum se știe, la ora actuală într-adevăr Cîțu este cel cercetat în dosarul vaccinurilor, pentru că, potrivit DNA, „în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/ analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

Ceea ce a reluat și ministrul Sănătății: „Noi am primit în luna decembrie ce comandase și plătise domnul Cîțu, am încheiat cu Moderna. La Pfizer au fost cumparate tranșe de vaccin, dar 39 de milioane de doze, am vândut vreo 7 milioane către Germania și Ungaria, iar ulterior am luat și noi 3 milioane, dar restul nu mai putem să le luăm, că nu mai exista consum. Și atunci nu am mai făcut comandă pentru restul de 28 de milioane, am încercat să discutăm, am avut zeci de întâlniri cu reprezentanții companiei și ai Comisiei Europene, trebuia să semnăm un amendament, dar nu puteam semna.

Deocamdată nu au cerut penalități, ci valoarea contractului, 550 de milioane de euro. Nu cunosc detaliile de contract, eu personal nu l-am văzut.

Am încercat să negociem, dar discuțiile nu au fost niciodată doar cu Pfizer, ci în trei, și cu Comisia Europeană. Până în luna decembrie am negociat, iar în ianuarie ne-au dat în judecată. Eu cred că la un moment dat vom găsi o cale de negociere, dar suma este una foarte mare, aproape de trei ori mai mare decât cifra de afaceri a lor anuală în România. (…)

Probabil dacă adunăm tot ce s-a cumpărat, plus ce mai trebuia să plătim, se depășește un miliard de euro. Polonia și Ungaria mai sunt în aceeași situație. Polonia are o sumă mai mare de dat. Implicat este statul român, noi abia am primit notificarea prin poștă pe 8 ianuarie. Polonia a fost notificată din niembrie, au avut deja primul termen, acu, merg la al doilea”, a declarat ministrul Sănătății.

Articolul precedentDirectorul Societății pentru Lucrări de Drumuri și Poduri REISER Bârlad, reținut pentru luare de mită în legătură cu mai multe contracte
Articolul următorDiscuții între Sanitas și premier. Sindicaliștii continuă protestele, până când „punctele negociate vor fi puse în practică în totalitate”