Sursa: Facebook

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat că a dat drumul finanțării la primele contracte pentru realizarea de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă din Arad, Bihor, Dolj, Harghita, Mureș, Satu Mare și Timiș.

Este vorba despre semnarea a 7 contracte de finanțare prin componenta C 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), primele de altfel, între MDLPA și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit unui comunicat de presă, contractele de finanțare au o valoare totală de 206.985.394,06 lei, și vizează realizarea a 426,09 km de trasee cicloturistice pe digurile cursurilor de apă administrate de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), prin structurile teritoriale ale acesteia, respectiv Administrațiile Bazinale de Apă Banat, Crișuri, Jiu, Mureș și Olt.

Traseele de cicloturism vor permite României să participe și să contribuie la reconfigurarea rețelei europene de trasee EuroVelo și a diverselor trasee cicloturistice internaționale.

Astfel, se va dezvolta ecoturismul și se va încuraja utilizarea bicicletei ca mijloc de transport alternativ”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Din ce asigură Ministerul, bugetul total de 247,5 milioane de euro din cadrul acestei componente va asigura amenajarea a 3.000 km de trasee cicloturistice. Momentan, traseele cicloturistice care au primit finanțare vor străbate unități administrativ-teritoriale din județele Arad (29,08 km), Bihor (180,20 km), Dolj (25,30 km), Harghita (45,05 km), Mureș (34 km), Satu Mare (4,09 km) și Timiș (108,37 km).

În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării va încheia și contracte de finanțare cu autorități ale administrației publice locale care au depus cereri de finanțare pentru realizarea unor trasee mixte, care ar urma să crească accesibilitatea în zonele turistice, urmând a valorifica elementele de patrimoniu și peisaj natural și cultural.

Prin această investiție România are șansa să devină, în scurt timp, un reper semnificativ pe harta europeană a cicloturismului. Deoarece acesta este unul dintre cele mai sustenabile moduri de a face turism, am decis să ne implicăm și să punem la dispoziție peste 420 km de diguri aflate în patrimoniul ANAR, pe coronamentele cărora se vor construi noile piste pentru biciclete.

Obiectivul este acela de a asigura conectivitatea rețelei de peste 3.000 km de trasee cicloturistice pe care România le va construi cu finanțare din PNRR. Până acum au fost intabulate toate digurile care vor beneficia de investiții și ne aflăm în faza de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Licitațiile pentru lucrări vor fi lansate în a doua parte a anului”, a subliniat și Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Articolul precedentReacția Poliției Capitalei, după ce Andrew Tate s-a plâns de condițiile din arest: „Nu au existat până la acest moment reclamații sau sesizări”
Articolul următorPreședintele PNL Neamț și un fost deputat PSD, achitați definitiv pentru fapte de corupție