Direcția Națională Anticorupție (DNA) are nevoie să își completeze „forțele” cu 29 de procurori, pentru aceasta fiind anunțat astăzi startul unui concurs.
Chiar dacă parchetele din țară sunt în deficit de personal având în vedere sistarea, pentru o bună perioadă, a concursurilor de accedere în profesie, dar și pe fondul valului de pensionări, viitorii procurori anticorupție trebuie să vină din interiorul unităților, după o experiență de minim 10 ani.
Nu doar procurorii sunt așteptați să se înscrie la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, ci și judecătorii cu experiența minimă de 10 ani, alte condiții pentru înscriere fiind o bună pregătire profesională, lipsa sancțiunilor disciplinare și conduita morală ireproșabilă.
Din cele 29 de posturi anunțate ca vacante, 10 sunt în cadrul structurii centrale a DNA – 6 în cadrul secțiilor care efectuează urmărirea penală, 2 în cadrul Secției Judiciare și alte 2 în cadrul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari. Restul de 19 posturi sunt la serviciile teritoriale, cele mai multe la Ploiești – 5, Alba Iulia – 4, Pitești – 3, Timișoara – 2. Câte un post este vacant la Biroul teritorial Baia Mare și Serviciile teritoriale Cluj, Constanța, Iași și Oradea.
Magistrații care își doresc să fie la DNA trebuie să cunoască nu doar dreptul, ci și o limbă străină și, totodată, să aibă cunoștințe de operare pe calculator.
Magistrații declarați ulterior admiși pentru a participa la concurs vor susține un interviu și o probă care va consta în evaluarea a 5 rechizitorii sau a altor acte profesionale alese aleatoriu, „precum și a altor acte întocmite de candidați și considerate relevante de aceștia, din ultimii 5 ani de activitate”, potrivit anunțului.