Sursa: Facebook

În ciuda asigurărilor date de ministrul Apărării Naționale vizavi de posibilitatea implicării României într-un posibil conflict armat Rusia – Ucraina, Codrin Ștefănescu se arată îngrijorat că rezerviștii au primit ordine de mobilizare.

De fapt, fostul coleg de partid al ministrului Apărării Vasile Dîncu are mai mult o dilemă legată de ceea ce se va întâmpla cu „reziștii” în cazul unei mobilizări pe bune – chiar dacă Codrin Ștefănescu o dă ca sigură. Discuția pe subiect se face în contextul în care, zilele acestea, rezerviștii au primit ordine de mobilizare, ceea ce l-a și făcut pe Codrin Ștefănescu de altfel să răbufnească.

Însă, potrivit explicațiilor oferite oficial, procedura privind mobilizarea rezerviștilor este una periodică și nu ar avea legătură cu tensiunile recente. Conform G4media, generalul Constantin Spânu, șeful Direcţiei informare şi relaţii publice din MAPN, a explicat că este vorba de „o obligație de rutină” pe care armata o desfășoară, conform legii, în fiecare an.

Dată fiind însă conjunctura, Codrin Ștefănescu ar vrea totuși să știe ce se va întâmpla cu cei despre care consideră că nu au făcut armata: în primul rând liderii USR Dacian Cioloș și Dan Barna, dar și mai „micul” Iulian Bulai, precum și europarlamentarul Rareș Bogdan.

Am câteva întrebări pentru Vasile Dâncu de la Apărare! Am văzut că ați început mobilizarea rezerviștilor și ați început cu noi, cei care ne-am făcut armata la termen. Dar ce faci cu reziștii? Cu trotinetarii, pensații, mitingistii de profesie? Sunt și ei mobilizați?

Pe Cioloș îl mobilizați? Pe Bulai, Rareș Bogdan, Bârna, ăștia vor fi mobilizați și ei? Pe sclifosiții de la multinaționale, cu rucsacelul lor în spate și cu luminițele lor la telefoane, îi mobilizați și pe ei? Răspunde românilor la aceste întrebări, pentru că vor să știe exact!”, somează Codrin Ștefănescu.

În realitate, până acum Dîncu a răspuns cumva la întrebare. Chiar astăzi, ministrul Apărării a punctat că „nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dislocarea unor trupe se poate face doar când e amenințată o țară membră NATO și nu este cazul Ucrainei”.

Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecut același Dîncu a admis că există o anumită reticență din partea Armatei Române de a vorbi cu opinia publică despre pregătirile pe care le face în această perioadă, pe considerentul că „au regim de secret de stat şi nu poţi să faci o pregătire strategică la televizor (…) iar în al doilea rând, orice încercare de a populariza foarte mult, de a dezbate această situaţie poate da semnalul unei escaladări din partea noastră a situaţiei”.

Articolul precedentVasile Dîncu: „Nu se pune problema de a trimite soldați sau echipamente în Ucraina”
Articolul următorAdrian Năstase, despre rolul României într-un posibil conflict Rusia – Ucraina: „Trebuie să ne gândim şi la interesele noastre”