Contractul de salubrizare pe bani grei şi negri încheiat cu Polaris M Holding nu este singura reţetă de furat bani publici descoperită de procurorii anticorupţie la Primăria Constanţa. Orice firmă care dorea să dezvolte afaceri la malul mării trebuia să cotizeze la administraţia Mazare, altfel nu primea nicio autorizaţie de construcţie. Vă prezentăm două cazuri în care primarul Radu Mazare şi apropiatulul său Sorin Strutinsky au primit două milioane euro pentru emiterea documentaţiilor de urbanism. Banii au fost sifonaţi prin postul Neptun Tv.
Pe măsură ce DNA sapă mai adânc în mafia litoralului, apar noi fapte de corupţie comise de administraţia Mazare. Ultima lucrare penală a procurorilor anticorupţie arată cât de bine era pus la punct şi funcţiona aparatul corupt în fruntea căruia se afla Radu Mazare. “În perioada 2006-2009, Mazăre Radu Ştefan a solicitat şi primit circa 1 milion de euro de la reprezentanții societății Tripont Invest SRL în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall pe care această societate intenționa să îl dezvolte în Constanța (mall-ul Maritimo din Constanţa – denumirea inițială a fost Polus Center)”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
„În comiterea faptei, Mazăre Radu Ştefan a fost ajutat de Strutinsky Sorin Gabriel, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun SRL, societate colectoare a acestei mite. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societății Tripont Invest S.R.L. cu societatea Soti Cable Neptun, societate controlată de Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel”, mai arată procurorii.
Nu este singurul caz de acest gen. Un proiect imobiliar similar s-a lovit de aceeaşi problemă: fără şpagă Mazăre nu semna nimic. “În perioada 2007-2009, Mazăre Radu Ştefan a solicitat şi primit circa 1 milion de euro de la reprezentanții societății Property Development Two SRL în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui alt proiect imobiliar de tip mall care ulterior nu a mai fost construit. În comiterea acestei fapte, Mazăre Radu Ştefan a fost ajutat de Strutinsky Sorin Gabriel, asociat şi administrator al societăţii Soti Cable Neptun S.R.L., societate colectoare a acestei mite. Sumele de bani au fost transferate sub forma unui contract de publicitate fictiv încheiat cu societatea Soti Cable Neptun, societate controlată de Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel”, se mai arată în rechizitoriu DNA.

Nu mai puteau de grija angajaţilorTv Neptun

În apărarea lor, cei doi inculpaţi au susţinut că au făcut toate aceste fapte de corupţie pentru asigurarea finanţării şi implictit a salariilor angajaţilor Tv Neptun, post de televiziune care însă a fost de nenumărate ori sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru că l- a ridicat în slăvi pe Radu Mazare.
“Faptul că societatea Soti Cable Neptun era controlată de Mazăre Radu Ştefan şi era folosită în vederea colectării unor sume de bani pentru primar este confirmat şi de martorul care a declarat că „ştiu că frații Mazăre au continuat să păstreze controlul asupra TV NEPTUN și după anul 2002” (anul în care Mazăre Radu Ştefan a cesionat, formal, părţile sale sociale la această societate către Strutinsky Sorin Gabriel – n.red.).
În continuare martorul prezintă o serie de argumente, printre care faptul că ”la campania din 2004, și cea locală pentru Primărie, și cea parlamentară , frații Mazăre mi-au solicitat să fac sponsorizări către societatea SC SOTI CABLE NEPTUN TV SRL, conform contractelor pe care le-am depus la sediul DNA, în luna ianuarie 2014” (contract care a fost atașat și la prezentul dosar – f. 5-12, vol. 3). În același timp, martorul arată că știe de la un fost director al TV Neptun că „Radu Mazăre le dădea ordine cu privire la materialele ce trebuiau difuzate și, în același timp, îi certa pentru că aveau cheltuieli prea mari și că el trebuie să facă eforturi să dea bani de la primărie și de la consiliu pentru finanțarea societății SC SOTI CABLE NEPTUN TV SRL” – f. 5-9, vol. 3”, mai arată procurorii.

Articolul precedentCehii de la CEZ Oltenia n-au aflat de reducerea TVA. În facturile pe ianuarie ale distribuitorului de electricitate, taxa este de 24%
Articolul următorDupă Ioan Niculae, urmează Ioan Neculaie. Omul de afaceri braşovean va fi cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală