Sistemul de facturare în avans practicat de unii furnizori de utilităţi şi amendat recent de autorităţi, a scos la iveală încă o problemă pentru consumatori. Distribuitorul de energie din zona Olteniei, compania cehă CEZ, a emis facturi în avans pentru luna ianuarie cu TVA de 24%, nu cu noua valoare a taxei, de numai 20%.
În facturile pe care clienţii le-au primit la în noiembrie anul trecut la căsuţele poştale, CEZ a inclus, pe lângă consumul regularizat din perioada care a trecut, şi estimările de consum pentru decembrie şi ianuarie 2016, relatează Digi24.
Clienţii care au plătit în avans curentul pentru luna ianuarie au fost însă taxaţi cu o TVA de 24%, deşi taxa a scăzut la 20% de la 1 ianuarie. Compania spune însă că a procedat legal şi că sumele plătite în plus de clienţi vor fi recuperate de aceştia în momentul în care se va plăti efectiv consumul aferent lunii ianuarie.
„Facturile de energie electrică se emit cu cota de TVA în vigoare la data emiterii, potrivit prevederilor legii. Pentru diferenţele rezultate din regularizarea consumurilor estimate se aplică cota de TVA în vigoare la data regularizării”, au transmis reprezentanţii companiei. Acest nou pocinog al cehilor survine la câteva zile după ce compania a fost amendată de ANRE cu o jumătate de milion de lei pentru facturarea în avans a consumului de energie. Acelaşi lucru l-a păţit, la finalul anului trecut, şi GDF Suez. Compania franceză a primit însă o amendă mai mică, de 200.000 de lei.
CEZ are 1,4 milioane de clienţi cărora le furnizează energie electrică în zona Olteniei. Tot în jumătatea sudică a României, GDF Suez are în jur de un milion şi jumătate de abonaţi, pentru furnizarea de gaze naturale.

Articolul precedentGigi Becali adus cu mandat la CAB pentru audieri în dosarul lui Puiu Popoviciu
Articolul următorUn milion de euro, şpaga salvamarului Mazăre pentru fiecare mall ridicat pe litoral.