Pentru cei care nu au înțeles chiar din prima declarațiile celor trei lideri ai partidelor care formează coaliția de guvernare, salariul minim brut garantat chiar se va majora începând de anul viitor.
Reasigurarea vine de la premierul Nicolae-Ionel Ciucă, via unui comunicat de presă postat pe pagina Guvernului României, în care se lasă a se înțelege că decizia privind majorarea e de dată recentă.
Într-adevăr, decizia este recentă, însă nu de ordinul orelor, ci de ordinul zilelor, fiind luată și anunțată… pe Facebook în urma ședinței coaliției de guvernare care a avut loc pe 21 noiembrie. Ieri însă, în comunicatul Guvernului se lasă a se înțelege că decizia ar fi fost luată „la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social” de la Palatul Victoria. Cum ar veni, nimic nu era chiar decis definitiv până ieri, când premierul Nicolae Ciucă a dialogat cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor.
Astfel, oficial ni se transmite că abia ieri, „în cursul discuțiilor au fost analizate propunerile patronatelor și sindicatelor legate de majorarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2023”.
Totodată, Nicolae Ciucă aduce și lămuriri privind subiectele abordate, deși partidele din coaliția de guvernare au prezentat încă de luni, prin liderii lor – inclusiv premierul, care este și președinte al PNL, care este consensul la care au căzut în ceea ce privește creșterea salariului minim, a pensiilor, precum și a altor măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
„Am considerat necesar să ne consultăm pe acest subiect cu partenerii sociali, pentru ca în funcție de propunerile lor și de perspectivele bugetare pentru anul viitor să venim cu o soluție realistă pentru contextul actual”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Practic, rămâne cum s-a stabilit și s-a anunțat deja, se mai arată în comunicat: „Guvernul și partenerii sociali au căzut de acord în privința majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei – din care 200 lei scutiți de impozit și contribuții de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcțiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023”.
Mai aflăm din comunicat și că dialogul a fost interactiv și, ca demnitari, în afară de Ciucă, la discuții au participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, dar și ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ambii din partea PSD a coaliției de guvernare. Și, probabil pentru că partea PNL a coaliției nu era reprezentată decât de liderul liberal/ premier Ciucă, prezent la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social a fost și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.