Coalitie
Coalitie. suirsa foto :" infoactual.ro

Partidele din coaliția de guvernare au prezentat, prin liderii lor, care este consensul la care au căzut în ceea ce privește creșterea salariului minim, a pensiilor, precum și a altor măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.

În loc de o conferință de presă comună, trei postări au apărut aseară pe Facebook pe aceste teme, pe paginile lui Marcel Ciolacu, a lui Nicolae Ciucă și a lui Kelemen Hunor, semn că un consens a fost și în ceea ce privește anunțul care va fi făcut muritorilor de rând.

Pe scurt, din 2023 salariul minim va fi de 3.000 de lei, pensiile vor fi majorate cu 12,5%, va fi acordat sprijin pentru plata facturilor. Unde mai pui că și alocațiile vor fi indexate cu rata inflației. Iar din postările celor trei lideri ar rezulta că toți s-au luptat pentru ca aceste măsuri să devină realitate, în condițiile în care chiar toți își doreau același lucru, în această formă.

În ultimele săptămâni s-a discutat foarte mult despre procente și cifre, dar mai puțin despre viața oamenilor.
Pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni și despre ceea ce au ei nevoie acum. Despre #echitate, despre a-i ajuta pe cei care au cel mai mult nevoie de ajutor.

În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de #SprijinpentruRomânia.
Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susținerea din partea statului trebuie să meargă în proporție mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Și aici mă refer atât la persoanele active – salariații cu salariu minim – prin creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe), cât și la cei care au muncit o viață și cu toate acestea au acum pensii mici. În plus, vrem să continuăm să încurajăm sectorul construcțiilor să se dezvolte și de aceea vom crește salariul minim în acest domeniu la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent.

Am spus încă din septembrie că majorarea pensiilor trebuie făcută diferențiat, sprijinindu-i mai mult pe cei care au pensii mai mici. Am fost consecvenți și am reușit să-i convingem și pe partenerii de Coaliție de justețea propunerii PSD.
Astfel, de la 1 ianuarie toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei. Totodată, vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1.000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Acest sprijin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.
În plus, persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

În ceea ce privește protejarea persoanelor cu handicap, se va acorda cea de-a 13-a indemnizație.
Totodată, se va actualiza cu rata inflației indemnizația pentru veteranii și văduvele de război – aceste indemnizații fiind înghețate din anul 2018, creșterea fiind de aproximativ 30%.

De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației”, a anunțat Marcel Ciolacu, lider al PSD.

Cam la aceeași oră, o postare a apărut și pe pagina de Facebook a premierului Nicolae Ciucă, pe persoană fizică. Cuvintele, așezate altfel, exprimă aceleași idei:

În ședința Coaliției de guvernare, care a avut loc în această seară, am decis următoarele:
Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei.

Totodată, anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:
1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.
Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.
Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.

Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”.

Pentru ca informația să ajungă la toți românii, indiferent de naționalitate, câteva rânduri au fost lăsate inclusiv în limba maghiară și de către Kelemen Hunor, într-o postare bilingvă, cu termeni ușor diferiți. Firește, și UDMR a fost artizanul acestor măsuri, nu doar PSD și PNL:

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie
Punctul de pensie în România a crescut cu 12,5 puncte procentuale de la 1 ianuarie – acest lucru a fost decis luni de coaliția de guvernare. Valoarea punctului de pensie va fi de 1.784 lei, majorarea fiind valabilă în cazul pensiilor pe bază de depozite.

Asociația Democrată Maghiară din România a considerat și sprijinit întotdeauna pensionarii ca o chestiune de inimă. Astăzi, 91% dintre pensionarii din România primesc o pensie mai mică de 3000 lei, considerăm obligația noastră morală să le mărim veniturile conform ratei inflației, sau, când avem ocazia, chiar mai mult.

Oferim asistență suplimentară pensionarilor mici. Pensionarii cu pensie mai mică de 1.500 lei, cei cu pensie cuprinsă între 1.501-2.000 lei, pensionarii cu venituri cuprinse între 2.001 și 3.000 lei vor primi o subvenție suplimentară de 600 lei. Această sumă va fi distribuită în două părți, la începutul anului și la jumătatea anului. Pensionarii, ale căror venituri sunt mai mici de 1.700 lei, primesc vouchere sociale în valoare de 250 lei la fiecare două luni.

Acordăm asistență pentru achitarea facturilor la energie pensionarilor cu vârsta peste 60 de ani și sub 2.000 lei. În 2023 vor primi un supliment de pensie de 1.400 lei pe gospodărie, pe care îl vor primi și în două rate egale.

Coaliția a decis și că persoanele cu dizabilități primesc a 13-a indemnizație. Primesc un beneficiu lunar și ajustat cu rata inflației veteranii de război și văduvele lor. Indemnizația pentru educația copiilor, cunoscută sub numele de alocație pentru copii, va fi ajustată cu creșterea inflației în viitor”.

Articolul precedentCristi Dănileț, exclus din magistratură în România, devine cetățean al Republicii Moldova
Articolul următorEx-deputat AUR, condamnat la plata unei amenzi penale de 40.000 lei