Sursa: Facebook

Daniel Gheorghe Rusu, deputat ales în circumscripția electorală Alba pe listele AUR – Alianţa pentru Unirea Românilor, s-a ales cu cazier, după ce a fost codamnat definitiv la plata unei amenzi penale, pentru o postare pe Facebook.

Rusu a părăsit formațiunea în luna mai 2022, acum declarându-se membru al Alternativa Dreaptă. Pe pagina Camerei Deputaților este însă deputat neafiliat și face parte din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În vârstă de 43 de ani, deputatul a fost între 2004 – 2020 primar al comunei Şpring, județul Alba, or tocmai de aici i se trage dosarul penal în care a fost condamnat. În ultimul mandat, Rusu a condus primăria din postura de membru ALDE, în condițiile în care până în 2016 fusese membru al PNL. Abia din 2020 a devenit membru AUR, ceea ce poate fi interpretat ca fiind aducător de ghinion.

Potrivit Agerpres, faptele de care este acuzat Daniel Gheorghe Rusu s-au petrecut în septembrie 2020, când era primar în comuna Şpring din judeţul Alba şi candida pentru un nou mandat de edil.

Pe 25 septembrie 2020, Daniel Gheorghe Rusu a intrat live pe contul său de Facebook, pentru a prezenta o ordonanţă dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş, făcând publice numele unor persoane care la acel moment erau anchetate. Ulterior, la începutul anului 2022, Rusu a fost trimis în judecată pentru compromiterea intereselor justiţiei, procurorii arătând că, prin publicarea acelei ordonanţe, persoanele vizate de ancheta penală puteau fi puse în gardă.

Daniel Rusu recunoştea că a fost o neglijenţă să publice documentul, însă a explicat că dorea să se disculpe în faţa alegătorilor, după ce fusese acuzat în timpul campaniei electorale că a adus cetăţeni moldoveni să-l voteze.

După ce a fost trimis în judecată, în vara acestui an judecătorii au dat o primă hotărâre, iar sentința definitivă în dosarul deputatului a fost pronunțată ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție:

Admite, în parte, apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva sentinţei penale nr. 255 din data de 16 iunie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022. Desfiinţează sentinţa penală apelată numai în ceea ce priveşte aplicarea dispoziţiilor art. 83 din Codul penal şi, rejudecând:

Condamnă pe inculpatul Rusu Daniel Gheorghe la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 40.000 lei (corespunzătoare pentru 200 zile-amendă a câte 200 lei pe fiecare zi) pentru săvârşirea infracţiunii de compromitere a intereselor justiţiei, prevăzută de art. 277 alin. (2) din Codul penal. Atrage atenţia inculpatului cu privire la dispoziţiile art. 63 alin. (1) din Codul penal privind înlocuirea pedepsei amenzii cu închisoarea în situaţia în care, cu rea-credinţă, nu execută pedeapsa amenzii, în tot sau în parte.

Respinge ca tardiv apelul formulat de apelantul intimat inculpat Rusu Daniel Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 255 din data de 16 iunie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul intimat inculpat Rusu Daniel Gheorghe împotriva încheierii din camera de consiliu din data de 30.06.2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 9/1/2022.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiție rămân în sarcina statului. Obligă apelantul intimat inculpat Rusu Daniel Gheorghe la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”.

După cum se arată chiar în sentință, Rusu are un anumit termen pentru a achita amenda penală, în caz contrar pedeapsa putând fi transformată în zile de închisoare. Potrivit ultimei sale declarații de avere, de la Camera Deputaților a încasat anul trecut un venit total de 131.412 lei, în condițiile în care în prima declarație consemnase venituri de 64.974 lei, aferente întreg anului 2019.

Articolul precedentCoaliția de guvernare, consens: 3.000 de lei salariul minim, pensii majorate cu 12,5%
Articolul următorAna Predescu, deputat de Brașov, susține Grupul pentru Drepturile Femeilor