La rectificarea bugetară vin bani mai mulți la Sănătate, Muncă și Finanțe

Educația nu primește vreun ban, deși nevoile sunt mari

Ministerul de Finanțe a publicat, miercuri, proiectul de ordonanță privind rectificarea bugetară. Trei ministere importante se află printre cele care vor primi cei mai mulți bani la cea de-a doua rectificare: Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Finanțelor, în timp ce la Agricultură, Transporturi, Energie și Economie vor fi scăderi semnificative.

„Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naționale (cash) crește la 84.905,1 milioane lei acesta menținându-se la 7,13% din PIB”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Conform proiectului, primesc mai mulţi bani Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale, cu 3,409 mld. lei, Ministerul Sănătăţii, cu 2,451 mld. lei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, cu 2,195 mld. Lei (în special pentru asigurarea drepturilor de natura asistenței sociale în vederea compensării aferente consumului de energie electrică și gaze, plății indemnizațiilor acordate la întreruperea activității în condițiile pandemiei, a alocațiilor de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu handicap, a indemnizaţiei de creştere a copilului şi plăţii integrale a pensiilor şi indemnizaţiilor şi a ajutorului de încălzire), Ministerul Justiţiei cu 823,9 mil. lei, Ministerul Public cu 346,5 mil. lei, Ministerul Finanţelor cu 164,7 mil. lei, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor cu 129,3 milioane lei, Ministerul Afacerilor Interne: cu 44,9 milioane lei.

S-au diminuat creditele bugetare acordate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – cu 2,314 mld. lei, Ministerul Transporturilor cu 757,3 milioane lei, Ministerul Energiei cu 172,8 milioane lei, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului cu 156,4 milioane lei, Secretariatul General al Guvernului cu 59,9 milioane lei, Curtea de Conturi cu 48,5 milioane lei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei cu 42,7 milioane lei, Ministerul Culturii: – 45,1 milioane lei. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2021 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se majorează cu suma de 138,7 milioane lei.

Potrivit proiectului, Ministerul Educației nu va primi niciun leu la această rectificare, deși interimarul și viitorul nou ministru, Sorin Cîmpeanu, ceruse prin declarațiile publice 160 de milioane de lei spunând că nu există bani suficienți pentru plata salariilor profesorilor.Mai mult decât atât, la audierile din comisiile Parlamentului Sorin Cîmpeanu a declarat că va „pleda pentru o alocare bugetară de cel puțin 4% încă din anul 2022”.

Raluca Turcan, despre rectificarea bugetară. „Confirmă tot ceea ce am spus”

Articolul precedentCosette Chichirău, despre miniștrii viitorului Guvern: „Marionete sau anonimi care pot fi schimbați ușor”
Articolul următorTrafic și cumpărare de influență în Maramureș: 3.000 de euro pentru un buletin de analiză toxicologică