Dominic Fritz, sursa foto: g4media.ro

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că va propune Consiliului Local Timișoara (CLT) dublarea tarifului de termoficare. Această măsură vine în contextul în care Colterm a propus triplarea prețului, ceea ce ar afecta profund buzunarele timișorenilor. Edilul a mai precizat că-și asumă această măsură ca fiind singura soluție în momentul de față.

Demnitarul e conștient că iarna aceasta va fi foarte grea, atât pentru timișoreni cât și pentru restul românilor. „Încercăm din răsputeri să ţinem termoficarea în picioare, chiar şi într-un sistem de avarie. (…)”, a spus Dominic Fritz luni, pe pagina sa de Facebook.

Datorii istorice de 300 de milioane de lei acumulate de Colterm

Primarul Timișoarei a mai susținut că Consiliul Local nu poate plăti Colterm pentru subvenție deoarece nu există banii necesari. Mai mult, el susține că fosta administrație e vinovată pentru datoriile de 70 de milioane de lei la E.On și 230 de milioane de lei la alți furnizori de stat.

De asemenea, Fritz susține că  Partidul Național Liberal e vinovat de „aberații”, făcând referire la faptul că îl acuză de creșterea tarifului pentru a se putea plăti amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai cumpărat suficiente certificate CO2. „Amenda la care face referire PNL este momentan suspendată de instanţă. (…)”, a explicat Dominic Fritz. Municipalitatea negociează, în acest moment, cu mai mulți furnizori de gaze și cărbune pentru a rezolva această situație delicată în care se află Timișoara.

Cu toate acestea, primarul Timișoarei a explicat clar că prețurile pentru termoficare nu vor putea fi plătite de populație dacă nu intervine și Guvernul României în această problemă. Chiar dacă dublarea tarifului la termoficare se va dubla și va nemulți multă lume, Dominic Fritz e de părere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii şi că viitorul Guvern va lua măsuri suplimentare pentru populaţie.

Termoficarea Colterm a intrat în insolvență datorită datoriilor istorice de peste 300 de milioane de lei. Edilul Timișoarei a precizat în urmă cu câteva zile că reprezintă singura variantă de supraviețuire a companiei.

Creșterea prețurilor la energie este cel mai ridicat nivel din ultimii ani. Românii vor plăti facturi mai mari cu încălzirea la iarnă. Mai mult, majorarea prețurilor a contribuit la creșterea inflației, iar apropierea iernii va complica lucrurile mai mult.

Societatea de termoficare Colterm din Timișoara a intrat în insolvență

Articolul precedentCozi la vaccinare, restricții și replici acide
Articolul următorFlorin Cîțu: „Toate opțiunile sunt pe masă. Și alegerile anticipate”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.