Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Da, au fost cozi la vaccinare în week-end, în toată țara.

Peste 360.000 de persoane s-au vaccinat, în ultimele 72 de ore.

Unii panicați, de perspectiva bolii. Alții, panicați că n-o să mai poată merge la mall. Sau că nu-și vor putea plăti taxele. Sau că nu vor putea merge decât în magazinele alimentare, farmacii și biserici.

Indiferent de motiv, important e că au ales să se vaccineze. Nu de alta, dar la ce sistem sanitar avem, la cât e de șubred, numai presiune suplimentară nu-i mai trebuie. Și așa e ajuns, deja, la limită.

Cozi și la instituțiile publice

Nu, nu pentru vaccinare, ci pentru plătit taxe și impozite. Doar că, inclusiv în aceste instituții, accesul se face doar pe baza certificatului verde. Teoretic.

Pentru că, la Bistrița, în ciuda legii în vigoare, nu se cerea certificatul verde. Pentru că funcționarii nu știau exact cum trebuie să procedeze. Și nici nu aveau cu ce să scaneze posibilele certificate.

Probabil se va cumpăra şi la Primăria Bistriţa. Sau s-a cumpărat şi urmează să se aducă un aparat de scanat”, spune Camelia Morar – şef serviciu Urmărire şi Încasare Bistrița.

Nu se știe când, dar, probabil, cândva, legea va fi respectată.

La Galați, când au auzit de certificat verde, oamenii au decis să nu mai intre în Primărie. La Cluj s-a înființat ghișeu separat, pe hol, pentru nevaccinați. Nu vreau să mă gândesc cum e cu respectarea procedurilor în restul țării, totuși.

Pentru că Guvernul a dat niște hotărâri peste week-end și s-a așteptat ca, de luni dimineață, toată lumea să știe ce are de făcut. Și echipamentul necesar pentru asta.

Între timp, un medic e invitat în biserică, altul sugerează lockdown total

În timp ce voci din preoție îndeamnă la nevaccinare, iar Patriarhia nu dă decât sugestii vagi despre încrederea în medici, parohul bisericii Sfântul Andrei din București a invitat la slujbă doi medici. Care să vorbească enoriașilor despre vaccinare și să le răspundă la întrebări.

Nu, nu e nici primul, nici singurul preot care face asta. Dar, într-o lume care pune mai presus cuvântul preotului decât cel al științei, e important să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului. Și să dovedim că știința și religia nu trebuie să fie, musai, antagonice.

Mai cinic decât preotul din București, chirurgul gălățean Paul Ichim a ales să folosească altfel de ton, pentru a încuraja vaccinarea.

”Opriți câteva săptămâni și slujbele în biserici, și tot felul de mese de părtășie, unde nu se respectă mai nimic, altfel or să rămână bisericile fără enoriași și așa unii adaptați vremurilor, au inventat e-acatiste”, spune acesta.

Nu pot spune că nu are dreptate. Poate că libertatea persoanelor nevaccinate de a se plimba prin biserici nu a fost chiar cea mai inspirată idee a Guvernului. Bineînțeles, nici măcar nu putem spune că-i singura.

Articolul precedentPolonia trimite o echipă medicală în România
Articolul următorDominic Fritz: „Va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.