Radio România (SRR) a anunțat, duminică, că investighează circumstanțele în care a fost modificat pe site-ul Radio România Actualități, un articol din urmă cu 3 ani, privindu-l pe generalul Nicolae Ciucă, premierul desemnat, în care acesta spunea că nu va face politică. De altfel, în urma acestei modificări, o parte semnificativă a articolului a fost ștearsă.
„Din datele noastre, această modificare a avut loc în data de 22 octombrie a.c., la ora 18.13. Până la elucidarea circumstanțelor în care s-a întâmplat acest lucru, Radio România a decis republicarea articolului în cauză în exact aceeași formă în care a fost publicat inițial, la adresa.
Am ales să păstrăm deocamdată pe site articolul modificat la adresa inițială – din rațiuni care țin de investigația internă, în curs, și cea care va urma din partea organelor abilitate. Până acum nu există indicii că ar fi fost rezultatul unui proces editorial intern, cu atât mai puțin rezultatul unui act de cenzură în Radio România”, se arată în comunicatul Radio România.
De altfel, primele informații sugerează accesarea neautorizată în sistemele Radio România, ceea ce poate constitui o faptă penală, cu repercusiuni majore asupra autorului/autoarei.
Astfel, în perioada imediat următoare toate sistemele informatice ale Radio România vor face obiectul unui audit de securitate, iar Radio România va cere și sprijinul instituțiilor cu atribuții în acest domeniu. „În funcție de rezultatele acestei investigații vom sesiza – dacă este cazul – organele de urmărire penală abilitate. Având în vedere potențialul de faptă penală al acestui incident, nu vom putea oferi în perioada următoare amănunte suplimentare, pentru a nu pune în pericol ancheta. Radio România regretă profund acest incident”, au mai transmis reprezentanții Radio România.
Codul Penal prevede la articolul 360, alin. (1) că „Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.” Același articol 360, alin. (3) prevede că „Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârșită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”
Reacția BRAT
Președintele Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT), Dragoș Stanca a reacționat, iar într-o postare făcută pe pagina sa de socializare a afirmat că SRR trebuie susținut în demersul său.
„Radio România merită întregul suport al comunității media și al cetățenilor pentru că a acționat ferm și corect în fața unui posibil act de cenzură. (…) Eu unul o să urmăresc cu mare atenție și foarte multă îngrijorare derularea anchetei cerute de conducerea Radio România (care merită felicitări pentru decizie). Gândul că noul foarte posibil viitor premier ar fi putut ordona sau influența în orice fel, direct sau nu, executarea unui act de cenzură a presei este extrem de îngrijorător pentru orice cetățean responsabil”, a scris Dragoș Stanca, pe Facebook.