Un million de euro, sifonați de Florea Daniel: afacerea “rechizitele”, la DNA

Florea Daniel
Florea Daniel

Afacerile cu iz penal ale pesedistului Florea Daniel au ajuns în atenția procurorilor anticorupție

Pe final de mandat, primarul sectorului 5 are toate șansele să înfunde pușcăria. Avocatul Cristian Băcanu, a depus la DNA o plângere penală contra primarului Florea Daniel, pentru modul fraudulos în care acesta a realizat 198 de contracte de achiziţie directă, în valoare de un milion de euro (5 milioane lei), către două firme cu acţionar comun. Potrivit datelor de pe platforma Confidas.ro, cele două firme au un acționar comun. Firma Litera Educațional are doi acționari: Vidrașcu Dan Anatolevici (50%) și Vidrașcu Marin (50%). Firma Idea Papel Distribuțion are următorul acționariat: Vidrașcu Marin (100%).

Cum se fac „mânăriile” în Sectorul 5

Primăria Sectorului 5, a atribuit pe 10 septembrie, prin achiziție directă, 198 contracte către două firme – Idea Papel Distribution și Litera Educațional – pentru furnizarea de rechizite, cărți și boxe sau baterii externe, potrivit datelor din sistemul elctronic de achiziții publice. Rechizitele au ajuns la 33.000 de elevi din Sectorul 5, știrea fiind publicată și promovată chiar de primarul Florea Daniel pe pagina de Facebook. Interesant este faptul că cele două companii au același acționariat, patronii grupului editorial Litera. Pe data de 10 septembrie, cu 4 zile înainte de începerea școlii, Primăria Sectorului 5 a dat prin achiziție directă 105 contracte firmei Ideea Papel Distribution pentru furnizarea de rechizite școlare. Cele 105 contracte au valoare totală de circa 2,7 milioane lei, iar termenul de livrare era a doua zi, pe 11 septembrie. Pachetele pentru învățământul liceal au conținut următoarele:

Citește și – VIDEO: Mita electorală cu voucherele de 100 de lei din Sectorul 5, confirmată! Florea, demascat!

-Set de 4 creioane HB cu radiera, Set de 4 pixuri, Trusa geometrie, Mapa din plastic cu buton

– Speaker 3 W, compatibil cu Bluetooth, microfon inclus, 400 mAh – boxă

– Incarcator baterie/ baterie externa 4000mAh, cablu Usb si micro usb – baterie externă

Pachetele pentru învățământul gimnazial au conținut:

– Ghiozdan, Penar, Set de 4 creioane HB cu radiera, Set de 4 pixuri, Trusa geometrie, Mapa din plastic cu buton

Pachetele pentru învățământul primar au constat în:

– Ghiozdan, Penar, Acuarele 12 culori si o pensula, Set de scris – 1 stilou x2 cartuse, Set de etichete autoadezive, Mapa din plastic cu buton

Pachetele pentru învățământul preșcolar au conținut:

– Rucsac, Set 12 creioane colorate, Acuarele 12 culori si o pensula, Plastilina 12 bucati, Set 12 creioane cerate, Set 12 recipiente tempera, Set 12 carioci, Set 2 bucati lipici solid, Hartie glasata lucioasa.

În aceeași zi, Primăria Sectorului 5 a mai dat firmei Litera Educational 93 de contracte pentru furnizarea de cărți, valoarea acestora fiind în total de circa 2 milioane lei.

În mod normal și decent aceste achiziții ar fi trebui dinainte pregătire și achiziționate prin proceduri publice și transparente. Nu de pe o zi pe alta și cu dedicație. Dar poate că DNA va face lumină în acest caz.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentVanghelie, „copil sărac, ajuns bogat, dar fără caracter”
Articolul următorAlegerile locale bat la ușă, dar Teodorovici vorbește despre schimbarea guvernului