tudorel toader ordonante
Liviu Dragnea / Foto: Facebook
Advertisement

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost invitat aseară la Realitatea TV, unde a abordat un subiect care posibil să îi fi stârnit unele amintiri: sistemul penitenciar din România.

După cum se știe, Dragnea are o condamnare definitivă și chiar a executat pedeapsa în spatele gratiilor.

Problema nu e în penitenciare, ci în sistemul care păstorește penitenciarele”, a opinat Liviu Dragnea, aproape ca un bun cunoscător al secretelor din spatele gratiilor, însă nu din perspectiva unui simplu fost deținut, ci al unei persoane care știe dedesubturi, dat fiind că a făcut referire la faptul că „toate conducerile penitenciarelor sunt îngrozite de conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor și de fostul SIPA, care este în fiecare penitenciar, care este coordonat de SRI”.

În rest, din ce a detaliat Dragnea, „în Ministerul Justiției sunt oameni profesioniști și de bună-credință”.

Discuția a fost făcută vizavi de cazul lui Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Naționale de Box, care a primit „undă verde” din partea instanței pentru a ieși din închisoare și a se trata de cancer. De aici, Dragnea a făcut o paralelă între pedepsele din țara noastră, precum și condițiile în care execută deținuții sentințele definitive, în oglindă cu situația din alte țări.

Ceea ce s-a întâmplat în țările occidentale, că îmbunătățirea condițiilor din penitenciare este făcută din două motive: să nu existe suprapopulare. În al doilea rând, pentru a nu ajunge să iasă din penitenciar mai rău decât a intrat. (…)

În Occident s-a stabilit că riscul de a se înmulți numărul celor care fac infracțiuni cu violență este mai mare dacă intră la închisoare pentru absolut orice și, pe de altă parte, condițiile de acolo sunt foarte rele. Și atunci, în Occident nu o să vedeți niciodată oameni intrați în închisoare pentru prostiile pentru care se intră la noi și nici nu o să vedeți un regim foarte dur.

Pierderea dreptului la libertate este îngrozitor, este mai rău decât orice altceva. (…) Este un subiect care crește în România, în multe țări au început să se ia măsuri deja. Vorbesc de cele din afara UE. La noi nu a vrut să se discute despre asta din jenă.

Dar la un moment dat trebuie abordat, pentru că este un fenomen care crește. Din păcate, am fost acolo, am văzut cum gândesc, am văzut cum s-a schimbat mentalitatea și abordarea unor oameni”, a spus Dragnea pentru sursa citată.

Advertisement
Articolul precedentRomânia, la extreme: Furtuni puternice după zile caniculare
Articolul următorScandal după jignirile aduse de Viktor Orban unor români prezenți la Băile Tușnad: Klaus Iohannis și Guvernul, somați să interzică vizitele private ale premierului Ungariei în România