Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, s-a ales cu o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Tișe a fost reclamat de USR, în urma unor discuții pe care le-a făcut în cadrul unei ședințe a CJ Cluj și în care a folosit termenul „autist” la adresa unui consilier județean.
De altfel, chiar imediat după acea ședință USR a anunțat că se va plânge CNCD, iar astăzi filiala din Cluj a postat pe Facebook întreaga sesizare.
Ședința în cauză s-a desfășurat pe 14 iunie, iar în sesizare USR redă și dialogul de la care a pornit remarca președintelui PNL CJ Cluj:
„USR Cluj a depus plângere la CNCD pentru sancționarea lui Alin Tișe!
14 iunie – În ședința extraordinară convocată, președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, s-a adresat consilierului județean USR Ionuț Florea folosind termenul „autist” cu profundă conotație negativă.
„Am crezut că doar colegul dumneavoastră care a plecat este autist și cântă după ureche, dar văd că și dumneavoastră cântați după ureche” au fost cuvintele președintelui CJ Cluj.
USR a anunțat de atunci că va urma pașii pentru sancționarea acestui derapaj așa că am formulat plângere la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării față de Președintele Consiliului Județean Cluj, dl. Alin Tișe, pentru utilizarea apelativului de „autiști” la adresa consilierilor județeni. Solicităm amendarea cu amendă orientată spre maximul special, adică 100.000 lei și publicarea în mass-media locală a unui rezumat al hotărârii consiliului de constatare a discriminării.
Derapajele verbale ale dlui Alin Tișe din ședințele Consiliului Județean pot fi constatate de către cetățeni, ședințele fiind publice, însă există anumite limite peste care nicio persoană, indiferent de funcția pe care o ocupă vremelnic nu ar trebui să treacă, iar dacă trece, trebuie să existe consecințe. Discriminarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist prin adresarea altor persoane, cu titlu de jignire, cu referire la acest diagnostic, este un episod regretabil în administrația locală clujeană, condusă de PNL”.
În ședință, Alin Tișe răspunsese la acuzele de discriminare aduse, prin aceea că nu era vorba despre un diagnostic medical, ci de un „autism administrativ”:
„Era vorba de autism administrativ în care nu se înțelege ordinea de zi, nu era vorba de o chestiune medicală. (…)
Folosim ce cuvinte dorim, nu stabiliți dumneavoastră ce cuvinte să folosim în ședință. Am avut toată îngăduința cu dumneavoastră până acum, dar se pare că realmente nu ai cu cine. (…)
Faptul că oamenii aceștia în Consiliu au îngăduință față de dumneavoastră și vă acceptă toate prostiile pe care le spuneți de atâția ani, asta nu înseamnă că dumneavoastră aveți dreptate. Vorbiți prostii întruna, vă înlocuiți unii pe ceilalți, noi manifestăm îngăduință (…).
Manifestăm îngăduință cu dumneavoastră, manifestăm îngăduință la punctul urgent, nu sunteți capabili să faceți niciun amendament palpabil la niciun proiect și ne țineți ore în șir la punctul Diverse ca să vă ascultăm frazele pe care le citiți de pe calculator”.„