Preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, a afirmat vineri că iniţiativa Guvernului de a majora alocaţiile de stat pentru copii abia din 2022 este „neconstituţională şi nelegală”, motiv pentru care avizul instituţiei pe care o conduce este unul negativ, relatează Agerpres.
„Iniţiativa, aşa cum ne-a fost transmisă, din punctul nostru de vedere, este şi neconstituţională, şi nelegală. Ar lua foarte mult să vă dezvolt (…) Pe site-ul nostru vedeţi motivarea. (…) Dacă la prima încercare, pe care Guvernul a făcut-o, legea a fost şi neconstituţională, şi nelegală şi nu au ţinut cont de avizul nostru, nu puteam să venim a doua oară cu un astfel de aviz (n.r. – favorabil). Repet, legea este la fel de neconstituţională şi nelegală ca prima dată. De aceea am venit cu acest aviz negativ”, a afirmat Iordache la Parlament.
Cu cât au crescut alocațiile în ultimii 12 ani
Guvernul a stabilit, joi, majorarea alocației de stat pentru copii începând din anul 2022 și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației începând din anul 2023. Detaliile – cuantumul alocației de stat pentru copii începând cu drepturile lunii ianuarie 2022 – 486 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 243 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale; 486 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 ani și 18 ani în cazul copilului cu handicap.
În acest moment, alocația de stat pentru copii este de 214 lei, în creștere de la 185, cât a fost stabilită în vara lui 2020. Înainte de această mărire, cea mai recentă majorare a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 156 de lei. În ultimii 12 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Cîțu plusează pe tema alocațiilor: „Nu doar dublare, poate să fie triplare”