Facebook: Florin Cîțu
Facebook: Florin Cîțu

Pe principiul cine oferă mai mult, premierul Florin Cîțu a sugerat azi că alocațiile copiilor ar putea fi majorate atât de mult încât s-ar putea ajunge chiar la o triplare a cuantumului acestora.

E drept, în anii următori alocația de stat abia ce va crește câte un pic, dat fiind că la acest capitol nu se găsesc bani, iar azi Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, din ce a explicat Cîțu la finalul ședinței.

Guvernul a stabilit majorarea alocației de stat pentru copii începând din anul 2022 și indexarea anuală a acesteia cu rata medie a inflației începând din anul 2023. Potrivit premierului, în ianuarie 2022 alocația va fi de 243 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursuri liceale sau profesionale, iar 486 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap și pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 ani și 18 ani în cazul copilului cu handicap.

Cîțu nu a putut preciza concret când exact se va ajunge la dublarea alocației, obiectiv asumat totuși de guvern, însă a garantat că „alocațiile vor crește la începutul anului 2022”. Totodată, Florin Cîțu a vorbit despre ceva planuri viitoare, pe principiul că nu mai contează alte câteva vorbe în plus, făcând referire la o propunere a părții UDMR din coaliție, „care doresc să facă o legătură directă între scutirea impozitului pe venit și alocații”.

Exemplul pe care l-am primit a fost acela că, nu știu, dacă la al treilea copil să poată să fie dedusă suma din impozitul pe venit, cumva să susținem prin acest lucru. Deci, lucrurile se vor clarifica. În acest moment știm foarte clar care va fi cuantumul alocației la începutul unui 2022”, a asigurat din nou Cîțu și, pentru că jurnaliștii au tot insistat pe promisiuni neonorate, premierul a scos un „as” din mânecă.

Am spus că există mai multe soluții pe care le discutăm în coaliție de a avea un mod transparent prin care alocațiile să crească în fiecare an. Eu susțin ca alocațiile să fie cumva legate de dinamica economiei, de veniturile din economie. Există o variantă pe care UDMR o propune, la care ne vom uita foarte atent; este o variantă interesantă, care este legată cumva de o deducere din impozitul pe venit. Avem mai multe variante.

În acest moment, știm foarte bine cu cât cresc alocațiile anul viitor, este o sumă considerabilă. Venind după o perioadă de criză economică, cred că lucrurile sunt foarte bune și foarte transparente. După aceea, vom vedea care vor fi creșterile următoare.
…Dar nu știu de ce ne legăm de dublare. Noi vrem să crească, poate, mult mai rapid.

Ceea ce vreau eu să fac este să beneficiem de această creștere economică de anul acesta de 7%. S-ar putea să ajungem mai repede la o alocație mai mare. Deci, nu doar dublare, poate să fie triplare. Haideți să nu rămânem în ceea ce a făcut PSD-ul, să venim cu o formulă transparentă, clară, prin care să putem să creștem sustenabil, în fiecare an, alocațiile”, a închis premierul PNL orice discuție pe această temă.

Articolul precedentMetrorex pierde în instanță: salariile angajaților vor fi majorate
Articolul următorSectorul 1 va avea propria stație de sortare a deșeurilor