3.000 de navigatori români sunt blocați la bordul navelor din cauza Covid-19
Ziua Internațională a Navigatorilor a fost sărbătorită cu proteste la Constanța. Federația Internațională a Transportatorilor (ITF) împreună cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și-au arătat nemulțumirea privind dificultățile pe care marinarii români, și nu numai ei, le au în ceea ce privește schimburile de echipaj și repatrierea.
Condițiile impuse de majoritatea statelor pentru limitarea răspândirii Covid-19 au creat și crează mari probleme navigatorilor. “Peste 3.000 de marinari români au probleme și nu pot veni acasă. Au între opt luni și un an de lucru la bordul navelor, contractile de muncă li s-au terminat, dar nu pot fi repatriați”, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul ITF România. Potrivit acestuia la nivel mondial sunt peste 25.000 de navigatoir de toate naționalitățile care întâmpină dificultăți. “S-a depășit orice limită. Îi putem considera pe marinari ca medicii, în ciuda restricțiilor impuse, navele au aprovizionat cu alimente și materiale sanitate toată lumea”, a mai precizat liderul ITF.
Măști și internet gratis
La nivelul porturilor românești ITF și SLN au demarat o acțiune de sprijinire a echipajelor care din diferite motive nu pot pleca acasă. Sindicaliștii au împărțit măști de protecție și mănuși la bordul navelor care au acostat în porturile României, precum și cartele telefonice cu internet pentru ca oamenii de la bord să poată lua legătura cu familiile.
Din păcate de tratamentul de care se bucură echipajele navelor străine care se află în apele teritoriale românești nu se bucură și echipajele sau marinarii români care lucrează în toată lumea. Sunt destule state care au impus reguli stricte în ceea ce privește schimburile de echipaje iar armatorii, fie nu pot, sau nu vor să rezolve aceste probleme.
Din cauza restricțiilor impuse rutelor aeriene, legăturile între aeroporturi ori nu mai există, ori au devenit extrem de scumpe. Mai exact, proprietarii de nave trebuie să închirieze aeronave speciale pentru transportul marinarilor, lucru care îi face pe aceștia să se gândească de două ori înainte de a scoate bani din buzunar. De suferit, suferă navigatorii iar ITF a dorit ca astăzi să tragă un semnal de alarmă la nivel mondial în această problemă.