Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat că Europa caută soluții pentru a continua importurile de cereale din Ucraina, un procent de 12% din producția mondială de grâu fiind asigurată în această țară.

Strategia Comisiei Europene

Comisia Europeană ia în calcul crearea unor coridoare terestre către alte porturi de pe continent, pentru asigurarea unui flux continuu de marfă către toate statele membre. Importurile au fost realizate cu dificultate, din cauza conflictului declanșat de Rusia acum trei luni. Ucraina, prin porturile sale la Marea Neagră, exportă normal o cantitate de 5 milioane de tone pe lună de cereale.

„În aprilie, exporturile ucrainene au puaut fi la 1,2 milioane de tone, în mai probabil 1,5 milioane de tone. Noi sperăm ca prin măsurile pe care le luăm la nivel european să putem crește această cifră către 3 – 4 milioane de tone pe lună. Dacă ne uităm numai la grâu, 12% din producția mondială e în Ucraina. 50% din producția de ulei de floarea soarelui e în Ucraina. Este clar că aceste produse, care în mod natural sunt exportate din Ucraina către diverse locuri din lume, imposibilitatea exportului lor ar creea un deficit în piață. SUA, Canada, Marea Britanie, cu toții încearcă să lucreze împreună cu noi pentru a găsi soluții cât mai bune pentru a diminua pe cât posibil acest impact negativ al războiului din Ucraina”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Uniunea Europeană caută rapid o soluție pentru  continuarea importurilor de cereale din Ucraina

Ucraina este unul dintre principalii furnizori de produse agricole pentru statele europene. Ucraina a asigurat anul trecut peste 3% din producția mondială de cereale, fiind pe locul 7 la nivel mondial. În 2021, Ucraina a exportat alimente în valoare totală de aproape 28 de miliarde de dolari, inclusiv de 7 miliarde de euro către Uniunea Europeană. Ucraina are în silozuri 25 de milioane de tone de cereale destinate exportului, care trebuie transportate înainte de a începe următoarea recoltă.

Tragedie la Buzău: Un paraşutist militar a murit în timpul antrenamentelor

Articolul precedentLege: Vânătorii vor putea împușca, zilnic, un număr mai mare de păsări
Articolul următorȘefii Primăriei și ai CSM Ploiești continuă să ”îl țină în brațe” pe adjunctul Rădulescu, cel care își plătește datoriile personale din banii instituției!