„Pașaportul verde” va fi introdus în Italia, din 1 iulie. Documentul, unul electronic, va fi pus la dispoziția persoanelor ce au schema completă de vaccinare, dar și celor cu test Covid negativ, și va putea fi folosit la călătoriile în spațiul Uniunii Europene.
„Suntem mulțumiți de rezultatele versiunii europene pe care am testat-o deja”, a declarat ministrul responsabil pentru digitalizare, Vittorio Colao, relatează Gazeta Românească.
Toate cele 20 de regiuni ale Italiei au fost galbene pe semaforul național Covid, începând de luni, 24 mai. De la 1 iunie, trei regiuni, Friuli-Veneția Giulia, Sardinia și Molise, vor fi declarate regiuni albe cu măsuri minime de CoV, iar de la 7 iunie, Abruzzo, Veneto și Liguria vor deveni, de asemenea, regiuni albe.
În aceste condiții, Italia ia în calcul reducerea restricțiilor suplimentare, urmând ca de la jumătatea lunii iulie să fie scoasă și obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber, potrivit lui Franco Locatelli, președintele institutului științific CTS.
De altfel, începând cu 15 iunie, nunțile și alte evenimente private, precum și recepții, pot fi organizate din nou. CTS este de acord să nu mai limiteze numărul de oaspeți la recepțiile în aer liber și să stabilească o cotă maximă numai pentru evenimentele interioare.
În Austria, ministrul turismului Elisabeth Köstinger (ÖVP) a salutat deja introducerea „Green Pass” în țara vecină. Factorul decisiv este că acest lucru „poate fi citit în toată Europa, ceea ce este deosebit de important pentru o țară turistică precum Austria”, a spus Köstinger într-o declarație trimisă APA, preluată de sursa menționată.
Marea Britanie vrea să relaxeze restricțiile
Premierul britanic, Boris Johnson speră ca până la finalul acestei luni să poată face anunțul cu privire la relaxarea restricțiilor, dar privește cu atenție și situația creată din cauza tulpinii indiene, relatează The Sun. Printre măsurile de relaxare se află cele cu privire la purtarea măștii, dar și a distanței fizice recomandate de autoritățile internaționale, de 1.5 m între persoane.
Mai mult, se mizează foarte mult și pe campania de vaccinare. Profesorul Andrew Pollard de la Oxford Vaccine Group este de părere „că putem trăi cu acest virus”, mai mult, consideră că pandemia se va încheia în momentul în care generația actuală de vaccinuri va fi capabilă să oprească spitalizarea populației, la nivel global.