Foto: PS News

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi prezentat, miercuri, în Parlament, într-o ședință de plen reunit, a anunțat președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban. Pe ordinea de zi a acestei ședințe se va afla și ratificarea Tratatului EURATOM, privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.

„Birourile permanente reunite au hotărât convocarea plenului Camerelor reunite pentru ziua de mâine, la ora 13,00. Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Naţional de Rezilienţă şi Recuperare (PNRR) cu intervenţii din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament și, la punctul doi, ratificarea Tratatului EURATOM, o ratificare care este extrem de importantă, pentru că ratificarea trebuie făcută în fiecare ţară şi în funcţie de această ratificare depinde momentul în care Comisia poate să iasă pe piaţă pentru a putea realiza împrumuturile”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Tratatul EURATOM prevede creșterea contribuției de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Este o decizie necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență. România ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă, relatează HotNews.

EURATOM a mai fost pe ordinea de zi a Parlamentului

În 10 martie 2021, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat ședința comună a Parlamentului care trebuia să voteze ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene. Printre motivele invocate la acel moment erau și câteva cu privire la imposibilitate parlamentarilor de a se conecta la sistemul de vot online. De altfel, PSD încă de atunci a tot amenințat cu faptul că nu va vota acest tratat până când premierul Cîțu nu va prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență.

Social democrații au anunțat, marți, că dacă PNRR-ul nu va fi prezentat, separat, în Parlament, aceștia vor intra în grevă parlamentară. Concret, vor fi în Parlament la grupuri, vor participa la comisiii, dar nu vor mai participa la plen. „Dl Iohannis să gestioneze guvernul său și parlamentul sau fără opoziție în plenul Parlamentului. Nu vom mai participa la voturile finale din Parlament”, declara Ciolacu, în urmă cu o lună, când au amenințat prima dată cu greva.

Ciolacu, trece la amenințări din cauza PNRR

Articolul precedentOrban îl vrea pe premierul Cîțu în echipa sa
Articolul următorItalia va introduce „pașaportul verde”, din 1 iulie