Sursa: Facebook

Cinci persoane au fost trimise în judecată, sub control judiciar, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, în legătură cu protecția asigurată unor firme de transport.

Ancheta a demarat anul trecut, iar acum, oficial, inculpați sunt un viceprimar dintr-o comună din Bihor, precum și inspectori de trafic rutier din acest județ, din Cluj și din Maramureș.

Concret, în dosar inculpați sunt Ioan Orha – inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului teritorial Maramureș, Sorin Gelu Baicu și Cristin Viorel Țepele – ambii inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului teritorial Bihor, Florin Mihai Zehan – inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj și Florin Mădălin Popovici – viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor.

Faptele imputate acestora sunt legate inclusiv de abuz în serviciu și dare de mită, comise în perioada 2021 – 2023. Inculpații sunt acuzați că ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului rutier, furnizându-le administratorilor informaţii referitoare la controalele care urmau să se desfăşoare. Mai mult, arată procurorii DNA, inspectorii nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare.

În legătură cu modalitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, inculpații Orha Ioan și Ţepele Cristin Viorel, direct sau prin intermediari (ex. inculpatul Popovici Florin Mădălin), ar fi primit de la reprezentanţii unor operatori de transport sume de bani (până la 20.000 lei, în cazul inculpatului Ţepele Cristin Viorel) sau alte foloase necuvenite.

În perioada aprilie 2022 – august 2023, inculpatul Popovici Florin Mădălin, în calitate de viceprimar al comunei Sârbi, județul Bihor, ar fi administrat în fapt o societate comercială care activa în domeniul transportului rutier și ar fi efectuat mai multe operațiuni comerciale, ca acte de comerț incompatibile cu funcția”, se arată într-un comunicat al DNA.

Însă cei de mai sus nu sunt singurii în vizorul anchetatorilor. Procurorii anticorupție arată că, până acum, au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu alți inculpați, inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului Teritorial Cluj.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 (un) an închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani și interzicerea unor drepturi (în cazul inculpatului Pop Mircea Mihai), 1 (un) an și 2 (două) luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani (în cazul inculpatului Șofron Vasile).

În dosarul iniţial continuă cercetările cu privire la mai multe persoane, printre care și cele menționate în comunicatele anterioare”, mai precizează DNA. Conform datelor făcute publice în octombrie anul trecut, cercetat era și inspectorul șef teritorial în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Bogdan Ștefan Durlea, pentru luare de mită, abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Articolul precedentClotilde Armand, cel mai bun primar de sector
Articolul următorMihai Tudose va deschide lista PSD&PNL la europarlamentare