Oricine are intenția de a se deplasa în Germania în perioada următoare, ar trebui să aibă în vedere faptul că pentru a intra pe teritoriul țării trebuie să respecte un set de reguli anunțate, de altfel, inclusiv pe site-ul MAE. Astfel, toate persoanele care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele catalogate ca fiind de risc, din categoria 3 (din această categorie făcând parte și România), în ultimele 10 zile înainte de sosire, trebuie să prezinte un test PCR sau antigen cu rezultat negativ, redactat în limba germană sau engleză, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării pe teritoriul german sau să poată face dovada unei testări la cel mult 48 de ore după sosire. Persoanele în cauză sunt obligate să se deplaseze fără abateri și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare special amenajate, pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Totuși, măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de 10 zile, în anumite condiții

Carantina ar putea să fie mai scurtă doar dacă este efectuat un nou test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania. În cazul în care, între timp, persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome ca dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului și a mirosului, în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, autoizolarea devine singura opțiune, chiar dacă testul inițial a fost negativ. Este obligatorie, de asemenea, contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.

Angela Merkel renunță la restricțiile severe din perioada Paștelui

Persoanele aflate în tranzit prin Germania sunt exceptate de la regulă

Există și excepții de la regulă, spre exemplu tranzitul prin Germania. Astfel, oricine călătorește prin țară, însă nu are intenția de a rămâne aici, ci doar de a o parcurge pentru a ajunge, ulterior, într-o destinația aferentă altei țări, nu va fi nevoit să stea în carantină. Condiția esențială este ca tranzitul să nu dureze mai mult de 24 de ore. O a doua modalitate prin care se poate evita caratina este vizitarea rudelor de gradul I, cu motive clare și serioase, această vizită având o valabilitate de 72 de ore. Transportatorii de mărfuri sunt, la rândul lor, scutiți de o astfel de măsură.

O serie de alte excepții mai sunt aplicate, cu diferențe de la un land la altul, în situații temeinic justificate, spre exemplu în cazul unor categorii profesionale a căror prezență și activitate concretă pe teritoriul german sunt considerate absolut necesare menținerii funcționalității unor sisteme sau infrastructuri sociale critice: relații diplomatice și consulare, securitate și ordine publică, îngrijire medicală etc., cu respectarea măsurilor de protecție și igienă și, în unele cazuri, cu justificarea scrisă a urgenței de către angajator. Aceste exceptări nu sunt nici definitive, nici exhaustive, iar dacă există motive temeinice se pot acorda derogări și în alte situații, cu acordul punctual al autorităților locale de sănătate. Reglementările locale ale landurilor și hotărârile punctuale ale autorităților responsabile de sănătate rămân decisive în acest sens.

VIAIulia KELT
SURSĂMAE
Articolul precedentPrefectul Capitalei amenință Primăria Sectorului 5 cu sala de judecată
Articolul următorCherecheș renunță la Voiculescu: „Experiența mea a fost una amară”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.