Sărbătorile pascale din acest an se vor desfășura mai aproape de normalitate, credincioșii putând să participe la Slujba de Înviere, dar cu respectarea măsurilor. În urma discuțiilor dintre premierul Cîțu și reprezentanții cultelor din România s-a stabilit ca circulația persoanelor în afara locuinței să fie permisă până la ora 2.00, transmite Digi 24. Măsura ar urma să se aplice atât pentru Paștele Catolic (4 aprilie), cât și pentru Paștele Ortodox (2 mai). În starea de alertă, în care ne aflăm, circulația este restricționată pe timpul nopții, între 22.00 și 5.00.  

Astfel, Slujba de Înviere se va desfășura normal, anunță Patriarhia Română, citată de Digi 24. Se vor purta măști, se va respecta distanțarea sanitară, iar la biserică se merge pe jos sau cu mașina.

Potrivit Patriarhiei, întâlnirea de joi organizată de Secretariatul de Stat pentru Culte la sediul Guvernului pe tema condițiilor în care se vor desfășura anul acesta Sărbătorile Pascale a fost bazată pe „un dialog deschis, onest, animat de cele mai bune intenții comune în identificarea soluțiilor optime pentru respectarea libertății religioase și, simultan, a respectării măsurilor sanitare în vigoare”.

„Deschiderea tuturor oficialităților pentru buna, ordonata și în același timp fireasca desfășurare a Slujbei de Înviere, ca și a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare ce vor rămâne obligatorii (purtarea măștii, distanțarea sanitară, deplasarea pe jos sau cu mijloc de transport propriu la lăcașul de cult de care aparținem etc)”, se arată în mesajul Patriarhiei.

Paștele trecut, în stare de urgență și izolare

Reamintim că anul trecut Paștele a fost chiar în starea de urgență, iar Slujba de Înviere a fost oficiată, sâmbătă noapte, în toate lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române de către preoţi şi personal clerical, dar fără a fi prezenţi credincioşi. Prezenţa acestora în biserici sau în apropierea acestora a fost interzisă prin ordonanţele militare, pentru a fi ei înșiși în siguranță și pentru a nu intensifica răspândirea virusului.

Președintele PMP, apel către autorități: „Lăsați bisericile deschise de Paște!”

Articolul precedentCherecheș renunță la Voiculescu: „Experiența mea a fost una amară”
Articolul următorCiolacu anunță că va încălca legea: cu seninătate și cu premeditare