Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să negocieze cu Ucraina, a declarat agenţiilor ruse de presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin. Vladimir Putin este dispus să trimită o delegaţie la Minsk, capitala Belarusului, pentru a discuta cu oficialii ucraineni.

„Vladimir Putin este dispus să trimită la Minsk o delegaţie rusă, la nivel de miniştri ai Apărării şi de Externe şi de administraţie prezidenţială, la negocieri cu o delegaţie ucraineană”, a declarat Dmitri Peskov.

Minskul este capitala Belarusului, stat care a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a invada Ucraina.

Kremlinul a refuzat sistematic să participe la negocieri cu Ucraina, chiar dacă acest lucru a fost solicitat repetat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cu doar câteva ore înainte de invazia Rusiei, preşedintele ucrainean declara că a încercat fără succes să-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a asigurat vineri că obiectivul invaziei ruse a Ucrainei este „eliberarea ucrainenilor de opresiune”. Moscova intenţionează să răstoarne regimul lui Volodimir Zelenski de la putere, a sugerat ministrul de externe rus. Rusia este pregătită de negocieri dacă Ucraina „depune armele”, a mai precizat Serghei Lavrov.

Explozii puternice în Kiev

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a intrat vineri în ziua a doua. Potrivit autorităţilor ucrainene, până în prezent sunt cel puţin 137 de morţi şi 316 răniţi. Capitala Kiev a fost atacată cu rachete balistice, susţine un consilier al Guvernului ucrainean, capitala Ucrainei intrând, oficial, în „faza defensivă.

Vineri dimineață s-au auzit explozii puternice în Kiev, iar forțele ucrainene au doborât un avion rusesc.

Rusia dorește ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și alege liber destinul, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Ministrul rus le-a spus reporterilor că poporul ucrainean trebuie să aibă acum șansa „să-și aleagă propriul viitor”. Acesta a acuzat națiunile occidentale că militarizează în mod deliberat țara.

„Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

Ludovic Orban susține că Putin vrea să distrugă unitatea europeană

Articolul precedentSolidaritate cu Ucraina: societatea s-a mobilizat, în timp record
Articolul următorMinistrul Familiei, Gabriela Firea: Se iau măsuri pentru protejarea copiilor ucraineni refugiați în România