Premierul Nicolae Ciucă nu este focusat doar pe situația din Ucraina, ci și pe modul în care vor fi protejați în continuare românii de efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, a asigurat acesta.
Ieri, în urma reuniunii Comitetului interministerial pentru energie, Ciucă a explicat care vor fi noile măsuri, care ar urma să fie aplicate timp de un an de zile, pentru a „garanta predictibilitatea și stabilitatea de care cetățenii și mediul de afaceri au atâta nevoie”.
Premierul a detaliat astfel cum vor fi protejați consumatorii casnici atât în ceea ce privește explozia prețului la energie electrică, cât și la gazele naturale. Potrivit acestuia, la electricitate există un pachet de sprijin estimat la 3,62 miliarde lei, urmând a fi introdus un tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclus – pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 kw, în condițiile în care sunt 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum, în timp ce alte 4 milioane de gospodării, care au un consum lunar de energie electrică între 100 – 300 kw vor beneficia de tariful de 0,8/kw lei cu TVA inclus. Însă, din ce a explicat premierul, vor fi sprijiniți și consumatorii non casnici.
„Pentru clienții non casnici (IMM-uri – micro, mici și mijlocii, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașuri de cult, primării, universități, ONG-uri etc, precum și alte instituții, va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin al acestor categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde lei.
Pentru marii consumatori de energie, se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%. În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei, până la sfârșitul acestui an”, a detaliat premierul.
În ceea ce privește gazele naturale, pachetul de sprijin îi are în vedere pe clienții casnici cu un consum anual de până la 1.200 mc, care vor beneficia de un tarif de 0,31 lei /kw. Aici, din ce s-a calculat, impactul estimat este de 2,8 miliarde lei. Legat de consumatorii non casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/kw. Din acest punct de vedere, a detaliat Nicolae Ciucă, nu sunt luați însă în calcul marii consumatori, aceștia urmând a beneficia de scheme separate.
„Împreună, aplicarea măsurilor pentru energie electrică, dar și pentru gazele naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde lei, până la finalul anului 2022. În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor, fără a încălca regulile europene, care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie.
Implementarea acestor măsuri, după 1 aprilie, va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri, care, timp de un an, vor avea o stabilitate a prețurilor, cu respectarea pieței libere. În acest fel, vom fi pregătiți, când situația va reveni la normal, cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică. (…)
Lansăm, în cursul lunii martie, apel de proiecte în valoare de 460 de milioane de euro, pentru o capacitate instalată de 950 MW, din finanțările PNRR destinate consumatorilor industriali energointensivi, IMM-urilor și operatorilor economici din sectorul agricol. De asemenea, avem la dispoziție fondul de modernizare în valoare totală de 16 miliarde de euro din care am lansat deja, la începutul acestui an, proiecte în valoare de peste 2 miliarde de euro.
Vom continua, în toamna acestui an, cu alte proiecte în valoare totală de 2,8 miliarde euro care vor merge către producătorii de energie, consumatorii industriali, agricultură, HORECA, prosumatori, autorități publice și persoane fizice”, a mai punctat premierul.