Sursă foto: www.libertatea.ro
Sursă foto: www.libertatea.ro

Nu mă așteptam să văd atâta solidaritate din partea românilor.

Poate sunt eu mai sceptică din fire. Poate am cunoscut prea multe contra-exemple. Cert este că ceea ce am văzut, începând de ieri, m-a făcut să-mi recapăt încrederea în umanitate.

Povesteam despre câțiva oameni care au început să facă o listă cu locuințe pentru refugiații din Ucraina. Acela a fost primul semn pe care l-am văzut.

Și-apoi, în timpul zilei, am văzut un grup numit Uniți pentru Ucraina. E un grup făcut acum o săptămână. Când l-am descoperit eu, avea aproximativ 45.000 de membri. Azi are, deja, 56.000. Și crește.

Oameni care se oferă să ajute cu cazare. Cu transportul de la graniță. Traducere. Mâncare. Pături. Orice.

Rusia atacă puternic Ucraina. Încep să fugă oamenii din calea războiului. Avem refugiați din Ucraina în Republica Moldova și România.

Cei care vor și pot să ajute, haideți să ne organizăm. Avem nevoie de voluntari pricepuți la organizare, colectare, depozitare, transport, coordonatori locali în zonele în care ajung refugiații și lista continuă.

(!) NU acceptăm donații în bani, ci doar donații în produse & servicii și/sau timp & implicare.

Ne vom organiza pe grupuri de intervenție și pe centre de acțiune. Pe măsură ce finalizăm noi pași, revin cu actualizări pe grupul de Facebook”, spune Vlad Gheorghe, cel care a creat grupul.

Și, da, lumea se oferă. Lumea sare să ajute. Lumea vrea să ajute. Pentru că și cel mai mic gest poate face diferența pentru o persoană.

Solidaritate în lanț

Mulți refugiați din Ucraina au plecat cu tot cu animalele de companie. Casa lui Patrocle, din Suceava, precum și antreprenorul Ștefan Mandachi au anunțat că pot ajuta cu cazare, prioritare fiind persoanele cu animale de companie.

Mai multe organizații care și-au oferit sprijinul pentru refugiați puteți găsi aici și aici.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunțat, azi, că poate ajuta cu spații de cazare și cu alimente neperisabile, haine şi obiecte de necesitate.

La vama Siret, localnici voluntari s-au mobilizat. Îi așteaptă pe ucraineni cu sandvișuri, banane, apă, ceai cald. Mai mult, le asigură transport gratuit până la Suceava sau cazare, în cazul în care nu au unde să stea.

Aseară, în București, a fost un protest împotriva războiului din Ucraina. Oamenii au venit să-și exprime solidaritatea. Alte proteste sunt anunțate azi și mâine.

Da, e o situație fără precedent, pentru mulți dintre noi. Dar se pare că, atât timp cât suntem dispuși să lăsăm orgoliile și interesele proprii la o parte, chiar putem lucra în echipă. Pentru a face bine. Pentru a ajuta. Dacă ne-am menține aceeași atitudine și în condiții mai puțin dramatice, mai că-mi vine să cred că încă mai avem o șansă, ca popor.

Articolul precedentAlexandru Rafila a anunțat primele măsuri de relaxare
Articolul următorKremlin: Vladimir Putin este dispus să negocieze cu  Ucraina
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.