În cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului ce a avut loc marți, 25 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul ferm de a nu uita și de a transmite generațiilor viitoare misiunea prezervării memoriei Holocaustului.
De asemenea, șeful statului a precizat că este „inacceptabil” ca acest episod cumplit din istoria umanității să fie folosit pentru interese politicianiste de moment.
„Toate acestea riscă să pericliteze progresele pe care România le-a înregistrat în ultimii ani în domeniul asumării trecutului şi combaterii extremismelor”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.
Iohannis: „Pericolele la adresa democraţiei îmbracă forme noi şi înşelătoare”
Totodată, Iohannis a mai precizat că pandemia de Covid-19 a creat un cadru perfect pentru răspândirea teoriilor conspirației și atacurilor antisemite.
„Istoria ne-a arătat, fără putinţă de tăgadă, ce monştri pot naşte abdicarea de la valorile fundamentale, dispreţul faţă de democraţie, ura şi pasivitatea în faţa acestor atitudini. Nu avem voie să rămânem tăcuţi! O voce care spune adevărul poate stinge mai multe voci mincinoase”, a mai spus preşedintele, relatează news.ro
De asemenea, Iohannis a mai declarat că țara noastră are toate instrumentele necesare pentru a lupta împotriva abuzurilor și extremismelor care au loc în societatea românească. Mai mult, acesta a mai spus că educația oferă „anticorpii” pentru lupta împotriva antisemitismului și a „tendințelor toxice.”
„Cultivarea toleranţei, a solidarităţii şi a respectului faţă de ceilalţi şi faţă de diversitate reclădesc încrederea la nivelul societăţii”, a precizat șeful statului.
În încheierea mesajului său, președintele Klaus Iohannis a susținut că e nevoie ca cei care au un discurs instigator la ură să fie sancționați, iar iertarea și speranța oferită de mărturiile și exemplele supraviețuitorilor Holocaustului să fie prețuite de către „noi toți.”
Reamintim că astăzi, 25 ianuarie, la București, a avut loc ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Aceasta a fost organizată de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Justiţiei și a avut loc la Templul Coral din București. La ceremonie a participat Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu.
România se confruntă cu o ascensiune a antisemitismului. Unica soluţie rămâne educaţia