Florin Cîțu
Florin Cîțu / Foto: Guvernul României

În viziunea premierului Florin Cîțu este nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, modificare ce ar putea aduce mai multă eficiență în instituțiile de stat.

De asemenea, accentul ar fi pus pe performanța de care dau dovadă angajații, performanță care ar sta la baza creșterii veniturilor.

Florin Cîțu a precizat că bugetul pe anul 2021 va fi făcut în baza legislației aflate acum în vigoare.

La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an”.

Discuțiile despre modificarea legii salarizării bugetarilor au ca punct de reper legea salarizării unitare, premierul declarând că respectiva lege a fost prezentată public ca un act ce trebuia să elimine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.

Salariul lui Iohannis: speculație sau etalon

În momentul prezentării legii, s-a luat în calcul salariul președintelui, salariu privit ca punct de pornire, ca etalon, dar înțeles ca ”salariul cel mai mare”.

În discuția privind salariile bugetarilor și o posibilă creștere a veniturilor, Cîțu a explicat faptul că președintele României nu mai are salariul cel mai mare și că este nevoie de o analiză suplimentară a legii și a felului în care această lege este înțeleasă.

Și, pentru că în sistemul bugetar există și numeroase sporuri, Florin Cîțu continuă cu veștile nu foarte optimiste, concluzând că analiza nu a fost încă finalizată, o parte din sporuri putând fi eliminată în cursul acestui an.

E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe carre le vom adopta vor avea impact în 2022”, a adăugat premierul.

Articolul precedentCălin Popescu Tăriceanu, inculpat pentru luare de mită
Articolul următorCiolacu a calculat un buget promițător: „Sunt bani pentru a mări veniturile românilor și a ajuta masiv economia!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time