În loc de răspunsuri, amenințări din partea Economat

Conturile Primăriei Sectorului 5, la un pas de a fi blocate

După numeroasele nereguli, pe partea de achiziții, descoperite la Economat SRL, pentru care primarul Cristian Popescu Piedone a solicitat lămuriri, răspunsul din partea conducerii societății subordonate Primăriei Sector 5 a venit, miercuri, 23 decembrie. Însă nu cu explicații, ci cu „amenințări cu executare silită și plângeri pentru abuz în serviciu” dacă nu sunt efectuate plățile.

Concret, primarul Piedone a cerut certificatele de conformitate pentru măștile de protecție distribuite în școli de către Economat, care s-au dovedit a fi neconforme, însă a primit facturi uriașe, de peste 24 de milioane de euro.  

„Facturi care însumează 118.884.372 lei, adică aproximativ 24.262.116 euro! Asta cere Economat SRL! Pentru tablete, măști, geluri de mâini, nebulizatoare, mănuși, cărți și caiete! Asta în condițiile în care, de exemplu, Consiliul Local, unic acționar al Economat Sector 5 SRL, a abrogat hotărârea care factura către Primărie contravaloarea tabletelor!”, a scris Piedone, într-o postare pe Facebook.

„Nu ne lăsăm intimidați!”

Totodată, acesta consideră că atitudinea pe care o are conducerea Economat SRL este una de tip mafiot, mai mult, Piedone vrea ca această bătaie de joc la adresa cetățenilor din sector să înceteze.

„Acestea sunt măsuri de mafioți! Le-am spus domnilor directori, factori de răspundere din Primăria Sectorului 5, că vor pleca acasă în seara aceasta (n.r. – miercuri) abia după ce îmi vor da răspunsul pe lege care va pleca către Economat SRL și către instituțiile abilitate ale statului, sub semnătura mea. A ajuns cu bătaia de joc! Îmi spui că depui plângere pentru abuz în serviciu și îmi ameninți angajații? Mie, care sunt primar de două luni? Până acum ce ați făcut? Toate achizițiile sunt făcute în ultimii ani, nu în ultimele luni. Aștia sunt niște mafioți. Cei care nu se aliniează acestui război pentru apărarea instituției, mai bine să plece acasă. Dacă Consiliul Local doarme, eu, Executivul, nu! Nu ne lăsăm intimidați! Gata cu bătaia de joc la adresa cetățenilor din Sectorul 5!”, a mai precizat Piedone.

Altfel, în zilele următoare, Primăria Sectorului 5 va depune sesizări către instituțiile abilitate pentru a verifica modalitatea în care au fost făcute achizițiile la societatea Economat!

Măștile din Sectorul 5, neconforme, factură uriașă

Potrivit lui Bogdan Dragomirescu, directorul Direcției de Control Primăria Sectorului 5, măștile existente în școlile din acest sector nu sunt conforme. Lucru confirmat de specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Totodată, a fost descoperit că gelul de mâini este doar un săpun de mâini, fără proprietăți virucide sau bacterocide. Facturile pentru aceste produse sunt în valoare de 118.884.372 lei.

„În momentul de față, în școlile din Sectorul 5 există un număr de aproximativ 5 milioane de măști, care, după părerea noastră, acestea nu sunt conforme. Adică nu sunt dispozitive medicale și mai mult decât atât, ele, consultându-se cu specialiștii din cadrul ANPC acestea au fost declarate ca fiind «acoperitoare de față», nicidecum măști medicinale.

Cu toate că pe cutie există standardul CE precum și codul de aprobare din partea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, doar cutia e «conformă», nu și măștile. Vom continua cercetările pentru stabilirea conformității acestor măști, atât în țară, la un laborator specializat, care aparține MApN, cât și la laboratoare din străinătate, care sunt certificate pentru astfel de analize.

Gelul de mâini, găsit în mai multe școli, este pur și simplu un săpun de mâini, care nu are proprietăți virucide sau bacterocide”, a declarat Bogdan Dragomirescu.

Ziarul de investigații

Articolul precedentCiolacu face istorie: În 2015 vota pentru pensii speciale. În 2020 acuză opoziția de ”profituri grase”
Articolul următorSancțiuni ale Gărzii Naționale de Mediu pentru două firme din Călărași