Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu
Captură video: Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, șeful Executivului, a discutat zilele acestea despre modul în care România ar trebui să stabilească statutul juridic al cuplurilor formate din persoane de același sex.

Există o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), prin care s-a stabilit că țara noastră a încălcat articolul 8 din Convenţie – dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie” – în cazul cuplurilor de acelaşi sex, într-un proces intentat de mai multe familii.

Și, în acest context, Marcel Ciolacu a răspuns pe subiect… și nu prea. Din declarațiile acestuia, preluate de Agerpres, premierul nu a detaliat ce va face țara noastră pentru a respecta decizia CEDO, subliniind însă că România – „societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru”.

Însă în martie 2021, Ciolacu a dat detalii, într-un interviu, despre poziția sa referitoare la subiect, lăsând să se înțeleagă că nu ar încuraja căsătoriile gay. Opinia acestuia era însă că „este o rezoluție care privește întreaga Europă. Nu este o lege care se impune în interiorul României. Vă repet, eu respect tradițiile și specificul României. România este o țară creștină și, mai explicit, eu nu sunt de acord cu căsătoriile între persoane de același sex”, a declarat Marcel Ciolacu.

La acel moment, Marcel Ciolacu arăta că, indiferent de deciziile de la Bruxelles, România are propriul parcurs, „fiind o țară creștină”. Acum timp nu prea mai este, dat fiind că în martie anul acesta, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România trebuie să asigure o formă de recunoaștere, care să le ofere acestor cuplurilor gay drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor familii.

Acum, Ciolacu nu s-a mai declarat împotrivă, cu această rezervă: „Nu e pregătită societatea românească pentru o decizie în acest moment”.

Nu este nici prima (decizie CEDO – n.r.), nici ultima care condamnă. România a fost condamnată şi pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre priorităţile mele şi, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment.

Nu sunt un om obtuz, face parte din lume, nu am nicio reţinere, am prieteni care au relaţii cu un alt bărbat, nu am nicio problemă, eu vorbesc acum din punctul de vedere de prim-ministru. (…)

Nu este nici prima, nici ultima, dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru”, a arătat Ciolacu, potrivit sursei citate.

Articolul precedentEx-premierul Cîțu și foștii miniștrii ai Sănătății Voiculescu și Mihăilă, sub lupa DNA pentru achizițiile de vaccinuri în pandemie
Articolul următorPreședintele USR, despre dosarul DNA privind vaccinurile din vremea pandemiei: „Este mai rău ca pe vremea lui Năstase”