Credit foto: Agent Green
Credit foto: Agent Green

Agent Green lansează o nouă petiţie prin care cere Parlamentului României să îl demită pe ministrul Mediului, Tanczos Barna.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei îl numesc pe Tanczos Barna “cel mai nociv ministru al mediului”, argumentând că, pe durata mandatului, a coalizat cu vânătorii de trofee, cu mafia lemnului. În plus, a blocat numeroase inițiative legislative benefice naturii.

Tanczos Barna a reuşit să blocheze și finanțări cheie pentru rezolvarea unor probleme de mediu.

Petiţia pentru demiterea ministrului mediului poate fi semnată aici

În textul petiţiei, Agent Green a adăugat că, prin Tanczos Barna, ministerul Mediului a demonstrat o conducere deficitară, dezastruoasă şi un eşec repetitiv care va costa România bani grei.


ANIMALE SĂLBATICE

  1. Favorizează pe față vânătoarea de trofee prin atitudinea pe care o afișează și prin inițiativele legislative disperate pe care le promvează.
  2. A eșuat să abordeze esența problemei (degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția). În plus, se comportă ca un instigator la ucidere.
  3. Se face vinovat de pierderile de vieți omenești. Este vinovat și de pagubele suferite de oameni prin blocarea tuturor fondurilor care ar fi putut reduce conflictul om-urs. Aceste fonduri ar fi putut îmbunătăți coexistența și coadaptarea. (De exemplu: a blocat banii alocați în 2019 pentru garduri electrice).
  4. Tergiversează realizarea și aplicarea unui plan național de acțiune pentru salvarea speciei urs.
  5. Creează premisele pentru vânarea altor specii strict protejate: râs și pisică sălbatică. În plus, încurajează abuzuri în rândul altor specii, inclusiv de păsări cântătoare.
  6. Continuă să permită exclusiv asociațiilor de vânătoare să administreze fauna României din banii obținuți prin împușcarea animalelor, deși studiile arată că ecoturismul prin tururi ghidate de specialiști produc de 14 ori mai mulți bani și locuri de muncă.

PĂDURI

  1. A secretizat datele Inventarului Forestier Naţional despre dimensiunea tăierilor ilegale și nu a aprobat finanțarea unui nou inventar care ar putea arăta dimensiunea reală a tăierilor ilegale de păduri.
  2. A secretizat datele din SUMAL. Sunt datele pe care publicul le-a cerut la Marșul pentru Păduri și care au devenit obligatoriu de oferit publicului prin HG.
  3. Nu dorește să folosească fondurile din PNRR pentru stoparea deșertificării și creșterea suprafeței împădurite a țării de la 29% la 40%. Ambiția domniei sale este de a planta 40 mii hectare până în 2026, deși România are nevoie urgentă de 2 milioane de hectare cu păduri noi. În ritmul actual de împădurire, România va ajunge la 40% suprafață împădurită peste 16.500 de ani dacă nu se vor mai face defrișări, începând de astăzi.
  4. Nu a reformat fundamental Romsilva.

BIODIVERSITATE

  1. Nu a pus capăt tăierilor în parcuri naționale și în rezervații.
  2. Nu susține stricta protecție a 10% din suprafața României, așa cum prevede strategia europeană pentru biodiversitate.
  3. Tăierile abuzive în siturile Natura 2000 continuă, deși România se află în infringement din partea Comisiei Europene.
  4. Blochează aprobarea directivei INSPIRE . Aceasta stabilește digital și precis limitele tuturor ariilor protejate. În acest fel, mafia imobiliarelor și Romsilva mută limitele ariilor naturale protejate după bunul plac pentru investiții distructive.
  5. Refuză protejarea strictă a ultimelor păduri seculare și primare. Este vorba despre aproximativ 500.000 de hectare. Promovează prin PNRR construirea de noi drumuri forestiere, inclusiv în aceste păduri.
  6. Refuză realizarea strategiei naționale pentru ecoturism.
  7. Susține exclusiv silvicultori în Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), deși această agenție trebuie condusă și formată din specialiști în științele naturii.

DEȘEURI, APE ŞI SCHIMBĂRI CLIMATICE

Ministrul Mediului nu a interzis importul de deșeuri, ba mai mult, a blocat digitalizarea acestora. În plus, a blocat realizarea rampelor de colectare separată a deșeurilor casnice mari, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în parte.

În ceea ce priveşte apele, incompetenţa lui Tanczos Barna a blocat radarul balastierelor. Mai mult, a promovat betonarea râurilor, inclusiv cu bani din PNRR, în loc să renatureze râurile.

Raportat la lupta împotriva schimbărilor climatice, ministrul Mediului nu a prezentat un plan concret de acțiune pentru ca România să îndeplinească ținta de neutralitate climatică.

Agent Green: “Este timpul ca natura să primească un ministru care să o apere, nu să o distrugă. România trebuie să își aleagă, pentru mediu, un ministru spcialist în științele naturii, care iubește deopotrivă natura, oamenii și animalele sălbatice”.

Nu este pentru prima dată când organizaţia de protecţia mediului cere demiterea ministrului Mediului.

În cursul lunii iulie, Agent Green a distribut o petiţie iniţiată pentru demiterea ministrului, alături de mesajul: ”Semnează şi trimite-l pe ministrul Tanczos Barna să plimbe ursul”.

Potrivit organizaţiei, ”singurele victorii pentru natură sunt cele în instanţele de judecată”.

Articolul precedentDNA cere Camerei Deputaților efectuarea unei percheziții informatice în cazul deputatului Adrian Miuțescu
Articolul următorCampania ”Donează sânge, donează zâmbete!”, o acţiune USR Galaţi
Jurnalist full-time / Pesimist part-time