Alexandru Rafila vrea controlul total pentru gestionarea pandemiei

Deputatul PSD, propunerea pentru funcția de ministrul al Sănătății, a primit aviz favorabil în cadrul comisiei de audiere

Medicul Alexandru Rafila, propunerea pentru portofoliul Sănătății, a primit aviz  favorabil din partea comisiei de Sănătate, cu 26 de voturi „pentru” şi zece „împotrivă”.

În timpul audierilor, acesta și-a exprimat opinia cu privire la gestionarea pandemiei, mai mult, consideră că este necesar ca „frâiele” să fie preluate, într-un mod activ, de către Ministerul Sănătății, semn că l-ar vrea dat la o parte pe Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, șeful DSU, cel care coordonează și activitatea CNSU.

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist (…) dar politica de sănătate şi sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură (n.r. DSU ține de Ministerul Afacerilor Interne), iar Ministerul Sănptății să răspundă…”, a declarat Rafila în privința unei posibile demiteri a lui Arafat. De altfel, Orban susținea în urmă cu ceva vreme că sistemul pentru situații de urgență este „construit” în așa fel, încă acesta să depindă de Raed Arafat.

Totodată, Rafila a precizat în cadrul audierilor că va avea o discuție la nivelul Guvernului, astfel încât acest mecanism să fie schimbat. „Ministerul Sănătății să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei supra-structuri”, a mai afirmat Rafila.

Certificatul verde, necesar, dar nu acum

Deși încă ne află în valul 4 al pandemiei, unul care a lăsat zeci de mii de familii îndoliate, iar necesitatea implementării certificatului verde și la locul de muncă este tot mai solicitate de o parte a scenei politice, Alexandru Rafila consideră că acesta mai poate aștepta.

„Certificatul verde este un instrument  care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, explicând că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.  De asemenea, viitorul ministru al Sănătății face un nou apel la vaccinare: „Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”.

Certificatul verde atestă vaccinarea, testarea negativă Covid și trecerea prin boală, din 25 octombrie acesta fiind necesar pentru accesul la unele activități (restaurant, cinema) sau în anumite spații închise (centrele comerciale), fiind însă exclusă și varianta de testare negativă, așa cum a fost el conceput.   

Rafila îl consideră potrivit pe Arafat la DSU

Articolul precedentCampania ”Donează sânge, donează zâmbete!”, o acţiune USR Galaţi
Articolul următorSupercom a dat-o din nou în bară. 1000 de contracte sunt încheiate ilegal