Vicepreşedintele USR, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, susține că implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate fi pusă în pericol „doar dacă suntem foarte stupizi noi, ca ţară”. În privința „amenințărilor” PSD legate de renegocierile PNRR, Ghinea a afirmat că este nevoie de motive bine întemeiate, mai mult, că oricum în 2023 este posibilitatea unei negocieri.
„Altfel, PNRR-ul a fost negociat de către mine şi de către Florin Cîţu cu intenţia fermă şi cu bună credinţă să îl aplicăm. Nu au fost chestiuni aberante acolo. Până la 31 decembrie anul ăsta trebuie să fie gata sistemul informatic. (…) Mai trebuie semnate nişte acorduri cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Fondul European de Investiţii până la 31 decembrie, cred că am putea folosi 1,2 miliarde de euro, bani rapid care intră în economia românească în zona privată”, a adăugat fostul ministru al Proiectelor Europene.
Totodată, acesta a subliniat că „bani trebuie ceruți”, întrebându-se retoric de ce nu s-a făcut încă cererea de plată, în contextul în care acești bani sunt deja eligibili pentru a fi luați. „Guvernul României, Ministerul de Finanțe și Ministerul Investițiilor Europene trebuie să facă cererea către Comisia Europeană”, a precizat Ghinea, la Digi 24.
În legătură cu „amenințările” transmise de PSD, cu privire la renegocierea PNRR, pe anumite teme, Ghinea afirmă că pentru asta este nevoie de motive întemeiate, nu „fanteziste” așa cum le catalogează fostul mimistrul al Fondurilor Europene.
„În regulament spune că un stat membru trebuie să ceară, trebuie să fie fundamentat. (…) Ca să se întâmple acuma o renegociere trebuie să fie o argumentare solidă şi nişte motive bine întemeiate. Comisia Europeană a răspuns la o solicitare de presă şi la ce înseamnă motive bine întemeiate şi a zis dacă se întâmplă o catastrofă naturală. Aşa, că domnul Ciolacu spune că el nu vrea să aplice ceva ce a negociat Ghinea, de parcă am negociat la mine în debara, eu am negociat ca ministru al Guvernului României, împreună cu restul Guvernului”, a mai adaugat Cristian Ghinea.
De altfel, principala „felie” a PNRR pe care social democrații au anunțat că o vor negociată este cea privitoare la pensii și alocații, pe care le vor majorate, chiar dacă ele nu sunt „prinse” în PNRR.
„Vom merge cu cei de la PNL la Comisia Europeană și vom negocia anumite capitole din PNRR. O spun cu toată sinceritatea. Vom merge împreună și vom demonstra ce este sustenabil și ce nu este, ce ne angajăm, ce nu ne angajăm”, declara Ciolacu, în urmă cu două săptămâni, adăugând că nu vrea să își asume ce a făcut USR-ul la guvernare.
Între timp, prin aprobarea planului de guvernare în Guvernul Ciucă (PNL-PSD-UDMR) a fost acceptat „pachetul social”, care printre altele vine cu majorări ale punctului de pensie, a pensiei sociale, a alocațiilor sau salariului minim pe economie.
Cioloș, despre intenția PSD de a renegocia PNRR: „Le doresc succes”